1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirurgia

Vähemmän komplikaatioita, lyhyempiä sairauslomia ja tarvittaessa vaikka katolle töihin – robotti tuli ortopedin apukädeksi Mikkelissä

Mikkelin keskussairaalassa otettiin maanantaina käyttöön robotti, joka avustaa ortopedeja tekonivelleikkauksissa. Aiemmin vastaava robotti on ollut käytössä vain Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Mikkelissä uskotaan robotin vauhdittavan potilaan toipumista.

Robottikäden lisäksi 3D-kuvat ovat ortopedin apuna leikkauksen aikana. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Edvin Karvanen pääsi amerikkalaisvalmisteisen leikkausrobotin ohjaimiin maanantaina. Vuodesta 2006 lähtien Mikkelissä tekoniveliä leikannut lääkäri myöntää yllättyneensä.

– Olin suorastaan yllättynyt, miten jo leikkauksen loppuvaiheessa tuli vahva tunne, että leikkaus on onnistunut ja potilaskin tulee olemaan tyytyväinen, Edvin Karvanen sanoo.

Tekonivelleikkauksen yhteydessä puhutaan millimetreistä ja asteista. Kun ne osuvat kohdalleen, potilas toipuu nopeasti.

– Jo yhden millimetrin tai asteen eron huomaa, kahdesta puhumattakaan. Jos proteesi saadaan hyvin paikalleen, potilas voi hiihtää tuhansia kilometrejä talvella tai palata nopeasti työelämään. Vaikka kiivetä katolle töihin, Karvanen muistuttaa.

Leikkausrobotti on nimestään huolimatta vain aputöissä, ortopedin apukätenä. Se auttaa entistä parempaan tarkkuuteen ja mahdollistaa nivelen aiempaa paremman kuvantamisen.

– 3D-mallinnoksen avulla nähdään entistä tarkemmin paikka, johon proteesi asennetaan. Saadaan laskettua ne asteet ja millimetrit aivan tarkkaan, Karvanen toteaa.

Ortopedi Edvin Karvanen on tehnyt tuhansia tekonivelleikkauksia uransa aikana. Kuva: Petri Vironen / Yle

Ylilääkäri uskoo, että leikkaukset jatkuvat

Mikkelissä leikataan reilut 500 polvea ja lonkkaa vuodessa. Leikkausasetuksen vaatima 600 leikkausta oli lähellä ylittyä jo ennen koronaa eli vuonna 2019.

Ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen uskoo, että leikkauksia jatketaan Mikkelissä, vaikka asetuksen edellyttämä määrä jää kahtena koronavuonna hieman vaille eli reiluun 500 leikkaukseen.

– Ihmiset eivät ole selvästi hakeutuneet korona-aikana vastaanotoille ja lähetteiden määrä on selvästi laskenut. Kannustaisin ihmisiä kuitenkin hoidattamaan vaivat, jotka haittaavat arkipäivää ja elämisen laatua, Honkanen muistuttaa.

Leikkausrobotti on liisattu amerikkalaisvalmistajalta 270 000 euron vuosivuokralla. Sen uskotaan kannattavan, vaikka leikkausten määrää se ei sinällään kasvata.

– Suurin etu tulee potilastyytyväisyyden ja -turvallisuuden kautta. Haluamme parantaa entisestään hyvää leikkaushoidon laatua. Komplikaatiot ovat inhimillisesti todella ikäviä ja maksavat yhteiskunnalle todella paljon.

Mikkeli ottaa käyttöön tekonivelten leikkausrobotin ensimmäisenä keskussairaalana. Yliopistosairaaloista Oulu on leikannut robotin avulla toukokuusta lähtien.

– Uskon, että uudesta teknologiasta on meille hyötyä kilpailussa potilaista ja myös lääkäreistä. Ortopedit ovat tunnetusti väkeä, joka tykkää uusista laitteista ja vempaimista.

Ylilääkäri Mikko Honkasen mukaan robotti lisää potilastyytyväisyyttä tekonivelleikkauksissa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Voit keskustella aiheesta 23.8. klo 23.00 saakka.