Hyppää sisältöön

Auto putosi mereen perhe kyydissään Helsingin Kauppatorilla – ohi kulkenut poliisi kertoo, miten syöksyi veteen: "Siellä oli pieniä lapsia"

Tila-auto ajoi mereen Helsingin Eteläsatamassa Kauppatorin läheisyydessä torstai-iltana kyydissään kuusi henkilöä. He pelastuivat välittömästi mereen hypänneiden siviilien ja poliisin ansiosta.

Teemu Heikkilä, vanhempi konstaapeli, Helsingin poliisilaitos
Henkilöauto ajoi mereen Helsingin Eteläsatamassa Kauppatorin läheisyydessä torstai-iltana kyydissään kuusi henkilöä. Veteen syöksynyt vanhempi konstaapeli Teemu Heikkilä Helsingin poliisilaitokselta kertoo, miten tapahtumat etenivät. Kuvaus ja editointi: Matti Myller / Yle

Vanhempi konstaapeli Teemu Heikkilä Helsingin poliisilaitokselta oli torstai-iltana partioimassa kollegansa kanssa tavalliseen tapaan, kun hän huomasi valkoisen tila-auton molskahtavan mereen Vanhan kauppahallin takana.

Poliisipartio ajoi nopeasti Vironaltaaksi sanotun merialueen viereen. Pinnalla kelluvan auton ikkunoista kiipesi ulos lapsia ja aikuisia. Auto oli ajanut veteen Kauppatorin puolelta.

Partionjohtajana toiminut Heikkilä tarttui välittömästi toimeen huomatessaan ihmiset hengen hädässä.

– Riisuin varustevyön, liivit ja haalarit pois päältä, jotta en itse uppoa mereen. Tiesin, että olen hyvä uimari, Heikkilä kertaa tapahtumia.

Vedessä perhettä auttamassa oli jo kaksi paikan lähellä ollutta siviiliä. Autossa oli kaksi aikuista sekä neljä heidän lastaan, joista kaksi oli alakouluikäisiä, yksi teini-ikäinen ja yksi täysi-ikäinen.

Kun kaikki olivat päässeet autosta ulos, pelastajat varmistivat, etteivät he vajoa pinnan alle.

– Siellä oli pieniä lapsia. Emme tienneet, mikä heidän uimataitonsa on. Rupesimme etsimään kaikille jotain, josta pitää kiinni.

Paikalle saapui roskienkeruuvene Roska-Roope, josta heitettiin uimareille rengas.

Perheen rouvan kanssa vedessä ui mäyräkoira. Heikkilä nosti koiran veneeseen, mutta rouva ei päässyt kyytiin laidan yli.

Lopulta hänet saatiin veneeseen sen takaosan portaiden kautta. Myös muut perheen jäsenet pääsivät veneeseen turvaan.

Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa fyysisesti, mutta autossa olleet vaikuttivat Heikkilän mukaan erittäin järkyttyneiltä. Vielä ei ole tarkempaa tietoa, miksi auto ajautui mereen.

Poliisit Tatu Niemi ja Teemu Heikkilä
Yhdessä partioineet poliisit Tatu Niemi ja Teemu Heikkilä Helsingin poliisilaitokselta ryhtyivät välittömästi pelastustoimiin tila-auton pudottua mereen. Heikkilä kertoo poikkeuksellisesta tilanteesta vielä perusteellisemmin kuin jutun alussa olevalla videolla. Kuvaus ja editointi: Matti Myller / Yle

Heikkilä on työskennellyt poliisina Helsingissä vuodesta 2008.

– Tämä oli poikkeuksellinen tilanne itsellenikin. Aiemmin on tullut vastaan lähinnä yksittäisiä mereen pudonneita pelastettavia.

Merivartioston sukeltajat tarkistivat lopuksi alueen.

Tapauksesta on tehty rikosilmoitus, mutta Heikkilä ei kommentoi rikosilmoitusta tarkemmin. Poliisi selvittää tapahtumien kulkua.