1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilutapahtumat

Nuorten karaten EM-kisoissa Tampereella tehdään ainakin 1 600 koronan pikatestiä – testejä aletaan tehdä myös muissa kisoissa

Nuorten arvokisoissa Tampereella tehdään kolmen päivän aikana valtavasti pikatestejä. Yhden testin hinta on 20 euroa, eli se maksaa ja vaatii järjestäjiltä muutakin vaivaa.

Karaten EM-kilpailut pidetään Hakametsän jäähallissa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Nuorten karaten EM-kisoissa tänä viikonloppuna tehdään valtava määrä koronan pikatestejä. Suomessa massapikatestit ovat vielä melko harvinaisia.

Suomen Karateliitto ja Euroopan Karateliitto siirsivät vuoden 2021 Tampereella pidettävät juniorien ja kadettien sekä 21-vuotiaiden EM-kilpailut helmikuulta elokuulle koronaviruksen takia. Kisat pidetään Hakametsän jäähallissa.

Harmaahiuksinen mies, puku päällä katsoo kameraan.
EM-kisojen pääsihteeri Kaj Palenius kiittelee yhteistyötä tampereen kaupungin ja pandemiaohjausryhmän kanssa. Video: toimittaja Maria Salovaara, kuvaaja Marjut Suomi

Kisojen pääsihteeri Kaj Palenius sanoo, että koronan pikatestejä tehdään ainakin 1 600 kolmen päivän aikana. Tämä on iso kuluerä, koska yksi testi maksaa 20 euroa.

Laskutettavaan hintaan lisätään myös muita kuluja, kuten todistukset, hallinnointikulut ja lääkärikulut.

Testejä tekevät ovat terveydenhuoltoalan ammattilaisia ja Kaj Paleniuksen mukaan testauksen järjestämiseen tarvittiin luvat.

Kisapaikalla on myös kaksi lääkäriä, jotka valvovat testien sujuvan protokollan mukaan. Lisäksi on erikseen COVID-protokollapäällikkö.

Yksi pikatesti maksaa 20 euroa ja niitä tehdään ainakin 1 600. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tiukka ohjeistus on ollut osalle osallistujista Paleniuksen mukaan vaikea. EM-kisoissa on 46 maata mukana, eikä kaikissa koronarajoitukset ole yhtä tiukkoja kuin Suomessa.

Tähän mennessä kukaan ei kuitenkaan ole kieltäytynyt testistä.

15-vuotias kilpailija Nea Lehtinen Lahdesta kertoo, että järjestelyt kisoissa ovat sujuneet hyvin. Ainoastaan se harmittaa, ettei koko Suomen joukkue ole päässyt kannustamaan.

Nuori karateka katsoo kameraa maski kasvoillaan.
Nea Lehtinen, 15vuotias kilpailija Lahdesta kertoo, että järjestelyt kisoissa ovat sujuneet hyvin. Ainoastaan se harmittaa, ettei koko Suomen joukkue ole päässyt kannustamaan. Video: toimittaja Maria Salovaara, kuvaaja Marjut Suomi

Myös painikisoissa testit

Myös esimerkiksi 15-vuotiaiden painin SM-kisoissa tehdään koronatestit punnituksen yhteydessä. Kisat pidetään Kuortaneella.

Testin hinta on kutsukirjeen mukaan kymmenen euroa ja se maksetaan osanottomaksun yhteydessä. Testistä vapautuu esittämällä virallisen EU-rokotustodistuksen tai todistuksen puolen vuoden sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Lisätty 23.8. kello 9.19 että testin hintaan lisätään myös muita kuluja.