1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesijohtovesi

Kuopiosta ryhdytään johtamaan korvaavaa vettä Siilinjärvelle, kun Koivuniemen vedenottamoa korjataan

Siilinjärven Koivuniemen vedenottamo suljetaan korjaustoimien ajaksi, ja korvaavaa vettä johdetaan Kuopiosta arviolta pari viikkoa. Veden johtaminen Kuopiosta Siilinjärvelle ei aiheuta veden saastumisen riskiä Kuopiossa.

Siilinjärven vesijohtovettä kloorataan edelleen ja veden keittokehotus jatkuu. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Siilinjärvelle ryhdytään nyt johtamaan korvaavaa vesijohtovettä Kuopiosta.

Siilinjärven Koivuniemen vedenottamolla aiemmin ollut vuoto aiheutti sen, että vesijohtoveteen pääsi sekoittumaan sadevettä. Sen jälkeen Siilinjärven vesijohtovedestä löydettiin heinäkuun lopussa koliforminen bakteeri ja E. Coli -bakteeri.

Ensiapuna sadevedet johdettiin muualle, mutta selvityksissä ilmeni, että myöhemmin vedenottamon vanhoihin säiliörakenteisiin täytyy tehdä suurempiakin korjaustoimia.

Nyt Koivuniemen vedenottamoa korjataan ja se täytyy korjausten ajaksi sulkea. Muiden Siilinjärven vedenottamoiden lisäksi vettä johdetaan nyt Kuopiosta arviolta 1–2 viikon ajan.

Siilinjärven vesijohtovettä kloorataan edelleen ja veden keittokehotus jatkuu. Verkoston puhdistumisen tarkkailua jatketaan näytteenotoilla ensi viikolla.

Kuopion ja Siilinjärven vedenkäsittelyprosessien eroavuuden sekä kloorauksen vuoksi kuluttajat voivat huomata vedessä makueroja.

Veden virtaussuunnan muuttuminen voi irrottaa verkostosta rauta- ja mangaanisakkoja. Jos sakkoja tai värjääntymistä ilmenee, niistä voi olla yhteydessä Itkonniemen vesilaitoksen käyttöpäivystykseen.

Veden johtaminen Kuopiosta Siilinjärvelle ei aiheuta veden saastumisen riskiä Kuopiossa.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.