Poliisi valvoo tulevat viikot sähköpotkulautailijoita – vaaratilanteita ovat aiheuttaneet jalkakäytävillä ajelu ja väärä pysäköinti

Sähköpotkulaudan kuljettajaan sovelletaan polkupyöräilijän liikennesääntöjä.

Poliisi on saanut kansalaisilta paljon pyyntöjä valvoa sähköpotkulautailijoita. Kuva: Nella Nuora / Yle

Lounais-Suomen poliisi valvoo tehostetusti sähköpotkulautailijoiden liikennekäyttäytymistä tulevina viikkoina erityisesti kaupunkien keskustoissa.

Poliisi on huolissaan sähköpotkulautailijoiden liikennekäyttäytymisestä. Poliisi kertoo tiedotteessaan saaneensa kansalaisilta myös paljon valvontapyyntöjä asiasta.

Vaaratilanteita aiheutuu erityisesti jalkakäytävillä ajamisesta, korkeasta tilannenopeudesta ja potkulautojen vaarallisesta pysäköinnistä.

Sähköpotkulaudan kuljettajaan sovelletaan polkupyöräilyä koskevia liikennesääntöjä. Ajoneuvolla tulee liikkua polkupyörille tarkoitetuilla väylillä. Jos erillistä väylää ei ole, on sähköpotkulaudalla ajettava tien oikeassa reunassa. Sähköpotkulaudan nopeus on myös sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää.

– Jalkakäytävällä ajaminen on sähköpotkulautailijoilla valitettavan yleistä – mutta kiellettyä. Korkea tilannenopeus yhdistettynä jalkakäytävällä ajamiseen aiheuttaa vaaranpaikkoja niin kuljettajalle itselleen kuin myös muille tienkäyttäjille, muistuttaa tiedotteessa komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Pysäköintiohje: siististi sivuun

Myös sähköpotkulautojen pysäköinnissä on usein petrattavaa.

– Sähköpotkulauta on pysäköitävä niin, ettei siitä aiheudu haittaa muulle liikenteelle. Ajoneuvon voi pysäköidä jalkakäytävälle tai pyörätielle, mutta se on aseteltava siististi sivuun. Keskelle kulkuväylää jätetyt ajopelit aiheuttavat ongelmia ja vaaratilanteita muille tienkäyttäjille, Katajisto toteaa.

Poliisin tehostetussa valvonnassa puututaan sähköpotkulautailijoiden lisäksi myös polkupyöräilijöiden liikennekäyttäytymiseen. Esimerkiksi jalkakäytävällä ajamisesta poliisi kirjoittaa kuljettajalle liikennevirhemaksun.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: Miksi sähköpotkulaudat pelottavat, ja löytyisikö ratkaisu muualta kuin rajoituksista?

Sähköpotkulaudoista on tullut iso osa kaupunkikuvaa, mutta monet haluaisivat ampua ne ulkoavaruuteen. Myös liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka on selvittänyt tapoja saada tapaturmia kuriin. Mutta ketkä laudoilla sähläävät, keille tapahtuu vakavia onnettomuuksia ja suitsitaanko ongelmia oikeilla tavoilla? Yle Uutiset Recin toimittaja Rosa Kettumäki selvitti, kulkeeko sähköpotkulautakeskustelu oikealla kaistalla.