Etiopia kehittää kotimaista vaihtoehtoa Facebookille, Twitterille, WhatsAppille ja Zoomille – sosiaalinen media on osa maan sisäistä konfliktia

Etiopia syyttää Facebookia siitä, että yhtiö sensuroi kanavissaan sellaista sisältöä joka "kertoo totuuden Etiopian tilanteesta". Maa ei aio kuitenkaan kieltää Facebookia eikä muita somealustoja, se vakuuttaa.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed osallistui Ystävyyden aukio -nimisen alueen vihkijäisiin 10. syyskuuta 2020 Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Kuva: AOP

Afrikan sarvessa sijaitseva Etiopia on kertonut kehittävänsä omaa sosiaalisen median palveluaan, joka tarjoaisi kotimaisen vaihtoehdon suosituille amerikkalaisille some- ja viestinpalveluille Facebookille, Twitterille, WhatsAppille ja Zoomille.

Maa perustelee hanketta sillä, että sen mukaan ulkomaiset somealustat sensuroivat sisältöä joka "kertoo totuuden Etiopian tilanteesta".

Etiopian tietoturvallisuutta valvovan Information Network Security Agencyn johtaja Shumete Gizaw päätös on käyttää paikallista palvelua looginen.

– Miksi luulette Kiinan käyttävän WeChattiä, hän toteaa.

Etelä-Afrikassa asuvat Tigrayn yhteisön jäsenet osoittivat mieltään Etiopian hallinnon hyökkäystä vastaan 25. marraskuuta 2020. Kyltit kehottavat lopettamaan pommituksen, etnisen puhdistuksen ja siviilien tappamisen. Kuva: Yeshiel Panchia / EPA

Kiinassa suositulla WeChat-somepalvelulla on yli miljardi käyttäjää. Sen omistavalla yrityksellä on läheiset suhteet Kiinaa hallitsevaan kommunistipuolueeseen.

WeChatin kautta lähetettyjä viestejä sensuroidaan ja niitä valvotaan viranomaisten toimesta. (siirryt toiseen palveluun)

Facebookin ja Twitterin korvaajat työn alla, WhatsAppin ja Zoomin korvaajat jo testausvaiheessa

Uutistoimisto Reutersille haastattelun antaneen Shumeten mukaan Etiopialla on kaikki tarvittava osaaminen omien somepalveluiden kehittämiseen, eikä se aio palkata maan ulkopuolista apua.

Shumete ei vastannut kysymyksiin hankkeen budjetista tai aikatauluista, eikä kertonut kehitteillä olevien palveluiden yksityiskohtia.

Etiopian pääkaupunki Addis Abeba on Afrikan nopeimmin kasvavia kaupunkeja. Kuva: Time Wege / EPA

Hän kuitenkin vakuutti, ettei hallitus ole aikeissa kieltää muita sosiaalisen median alustoja.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Etiopian hallitusta suosittujen somepalveluiden kuten Facebookin ja WhatsAppin sulkemisesta lyhyiksi ajanjaksoiksi ilman perusteita.

Sosiaalinen media on osa sodankäyntiä Etiopian sisäisessä konfliktissa

Etiopian hallitus on sotinut maan pohjoisosassa Tigrayn alueella toimivan Vapautusrintaman kapinallisia vastaan viime syksystä asti.

Vapausrintama nousi Etiopiassa valtaan 1990-luvulla. Sitä johtanut Meles Zenawi toimi Etiopian pääministerinä 1990-luvun puolivälistä kuolemaansa asti vuoteen 2012.

Etiopian hallinto julisti Tigrayn alueelle tulitauon heinäkuussa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

YK:n mukaan Etiopian Tigrayssa yli 400 000 ihmistä kärsii nälänhädästä. Lisäksi 1,8 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla.

Konfliktin aikana sosiaalinen media on ollut merkittävässä roolissa. Sen kautta on lähetetty runsaasti konfliktiin kannustavia viestejä ja mustamaalattu vastapuolta.

Facebook poisti kesäkuussa ennen maan vaaleja suuren määrän valetilejä, joita käytettiin propagandan levittämiseen. Poistettujen tilien kerrottiin liittyvän hallituksen tietoturvallisuusvirastoon INSA:aan.

Lue lisää: