Työnvälitystilasto: Keski-Suomessa 17 900 työtöntä – samaan aikaan 30 prosenttia yrityksistä valittaa työvoimapulaa

Keski-Suomen työttömyysprosentti on maakunnista toiseksi korkein Pohjois-Karjalan jälkeen. Samaan aikaan 30 prosenttia yrityksistä ilmoittaa työvoimapulan olevan ongelma ja Jyväskylä yrittää houkutella osaajia uudella mainoskampanjalla.

Työttömien osaaminen ja yritysten tarpeet eivät kohtaa Jyväskylässä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Keski-Suomessa oli heinäkuun lopussa yhteensä 17 900 työtöntä työnhakijaa, mikä on yli 2 100 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta 300 enemmän kuin kesäkuussa.

Työttömien työnhakijoiden osuus maakunnan työvoimasta on tällä hetkellä 14,4 prosenttia. Keski-Suomen työttömyysprosentti on maakunnista toiseksi korkein Pohjois-Karjalan jälkeen.

Vuodentakaiseen verrattuna pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut selvästi. Heinäkuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli noin 6 500 eli melkein 2 000 henkeä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Samaan aikaan maakunnassa on kauppakamarin mukaan (siirryt toiseen palveluun) pulaa työvoimasta esimerkiksi ravintola- ja palvelualalla ja kuljetuksessa ja logistiikassa. Alueen yrityksistä jo 30 prosenttia ilmoitti heinäkuun suhdannebarometrissa pulan osaavista työntekijöistä olevan kasvun este.

Maakuntakeskus Jyväskylä yrittää parhaillaan myös houkutella osaavaa työvoimaa valtakunnallisella paluumuuttajakampanjalla, joka kosiskelee erityisesti korkeakoulutettuja muuttamaan takaisin kaupunkiin.

Haussa on osaajia yli 300 työpaikkaan Jyväskylän alueella. Rekrytointikampanjassa on mukana yli 50 eri alan yritystä ja muuta tahoa.