Hyppää sisältöön

Kokkolan Kinojuhlat pystytään järjestämään AVI:n rajoituksia noudattaen – lipunmyynti alkaa vasta viikon päästä

Syyskuun 9. päivä käynnistyvien Kokkolan Kinojuhlien järjestäjät ovat toistaiseksi huokaisseet helpotuksesta. Näyttää siltä, että AVI:n tiukentuneet rajoitukset sallivat juhlien järjestämisen.

Kokkolan Kinojuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran 2018. Arkistokiva. Kuva: Raila Paavola / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen Avin päätös koronarajoitusten tiukentumisesta aiheuttaa harmaita hiuksia tapahtumajärjestäjille Keski-Pohjanmaalla.

Kokkolan Kinojuhlien (siirryt toiseen palveluun) järjestäjät ovat tulkinneet rajoitustekstejä tarkkaan. Nyt näyttäisi siltä, että Kinojuhlat pystytään järjestämään 9. elokuuta alkaen ja itse asiassa aika lailla niin kuin oli ajateltukin , kertoo yksi juhlien perustajajäsenistä Jussi Rantamäki:

– Kävimme Filmikamarin Tero Koistisen kanssa ohjeita läpi ja totesimme, että 50 prosentin täyttöasteella olisimme lippuja muutenkin myyneet. Lipunmyynti on tarkoitus myös toteuttaa etänä, ei paikan päällä. Toki tilannetta on edelleen seurattava.

Tänään oli tarkoitus avata lipunmyynti, mutta se päätettiin siirtää alkavaksi 1. syyskuuta.

– Lipunmyynti päätettiin siirtää viikon päähän keskiviikolle, että nähdään mihin päin tilanne kallistuu. Jos tapahtuma- ja kullttuuripuolta rajoitetaan vielä lisää, lyömme sitten hätäjarrut päälle, kertoo Rantamäki.

Rokotekattavuus auttaa lopulta

Viime vuonna Kinojuhlat pystyttiin myös järjestämään. Silloin täyttöastetta pienennettiin ja juhlat siirrettiin lopulta ulkotelttaan. Kokemusta siis terveysturvallisesta järjestämisestä on.

Jussi Rantamäki uskoo, että rokotuskattavuus tulee tapahtumajärjestäjien avuksi:

– Iso osa yleisöstä on rokotettu kahteen kertaan ja järjestäjät myös. Kyllä näillä kohdin pitäisi alkaa voida omaa elämäänsä elää ja pystyä nauttimaan kulttuurista. Kaipuu tapahtumiin on jo kova.

Kokkolan neljänsillä Kinojuhlilla on luvassa noin 15 elokuvaa ja muutama oheistapahtuma. Katsojajoukon arvioidaan liikkuvan muutamissa tuhansissa.

Juhlilla muun muassa esitetään Cannesissa palkittu Juho Kuosmasen elokuva Hytti numero 6. Filmi nähdään Kokkolassa kuukautta aiemmin ennen kuin se lähtee laajaan levitykseen muualla maassa.

Tapahtuman teemana juhlilla on tänä vuonna Kosmos.

Ohjelmisto koostuu Venäjän parhaista elokuvista. Tarjolla on Aleksei Tolstoin romaaniin perustuva tieteiselokuva Aelita sekä maailman ensi-iltansa saava harvinaisuus CCCP 1966.

Koronatilanteen takia näytöksiin on myynnissä lippuja rajoitetusti, jotta turvaväleistä voidaan huolehtia.

Kokkolan kolmannet Kinojuhlat vauhtiin poikkeusjärjestelyin – myös Kaupan ja kulttuurin yö pienimuotoisempi tänä vuonna