1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkiekko

Koronarajoitukset herättävät hämmennystä jääkiekon SM-liigakauden alkaessa – KooKoon toimitusjohtaja: ''Tuntuu, että soppaa tekemässä on aika monta kokkia''

Esimerkiksi turvavälikäytäntöjen tulkinta herättää KooKoon toimitusjohtajan Sakari Välimaan mukaan kysymyksiä.

Jääkiekon SM-liigan kausi alkaa reilun parin viikon kuluttua. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Jääkiekon SM-liigan kausi on alkamassa koronarajoitusten varjossa.

Uusi kausi käynnistyy syyskuun 9. päivänä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kauden alkuun vaikuttavat viime viikolla määrätyt uudet rajoitukset, joiden puitteissa yleisöä ei käytännössä pystytä ottamaan peleihin lainkaan.

Kymenlaaksossa rajoitusten vaikutus otteluihin on KooKoon toimitusjohtajan Sakari Välimaan mukaan epäselvä.

Välimaan käsityksen mukaan Kouvolassa katsomokapasiteetista olisi syyskuun loppuun mennessä käytössä 75 prosenttia. Se tarkoittaisi noin 4 400 katsojaa.

– Kapasiteetti tulee olemaan isompi kuin viime vuonna, mikä on ihan ymmärrettävää, kun on iso halli, Välimaa sanoo.

Lappeenrantalaisseura SaiPan kotihallissa puolestaan 75 prosentin yleisökapasiteetti tarkoittaisi, että Kisapuistoon saisi ottaa yhteensä 3600 ihmistä.

– Jääkiekko-ottelu on interaktiivinen tapahtuma. Sillä on älyttömän iso vaikutus elämykseen, miten yleisö täällä käyttäytyy ja reagoi. Eli huudetaanko yhdessä "nuijaa" koko katsomon voimin vai juhlitaanko maaleja, kuvailee viestintä- ja markkinointijohtaja** Jussi Vilkainen** SaiPasta.

SaiPan kotihalliin Kisapuistoon saa ottaa yleisöä 3600 ihmistä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kuka sanoo viimeisen sanan?

Esimerkiksi turvavälikäytäntöjen tulkinta herättää Välimaan mukaan kysymyksiä.

– Yhdessä vaiheessa hallin ilmastoinnin todettiin olevan niin tehokas, että se on vaaraksi. Jossain vaiheessa sitten tultiin siihen tulokseen, että tehokkaasta ilmastoinnista onkin hyötyä, Välimaa sanoo.

Sakari Välimaan mukaan ohjeissa seuraa on kehotettu ohjeistamaan yleisöä välttämään kovaäänistä huutamista.

– Kuitenkin maski naamalla saa ilmeisesti huutaa. On varmaan helpompi pelata yksin 15 jääkiekkoilijaa vastaan kuin yrittää selvittää, millä ohjeistuksella mennään. Välillä tulee tunne, että oikea käsi ei tiedä, mitä vasen käsi tekee.

Välimaa pitää ongelmallisena myös sitä, ettei kukaan oikein tiedä, kuka viimeisen sanan sanoo: aluehallintovirasto, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö vai perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Tuntuu, että on aika monta kokkia tekemässä tätä soppaa. Olemme olleet 1,5 vuotta kohtuullisessa sekametelisopassa, joka jatkuu edelleen, Välimaa sanoo.

Sama hämmennys vallitsee myös lappeenrantalaisjoukkue SaiPassa. Viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Viljakainen kertoo, että rajoituksista päättää toisaalta aluehallintovirasto, toisaalta ohjauskirje on tullut myös sosiaali- ja terveysministeriöltä. Lisäksi paikallisesti kaupunki on antanut vielä omat tulkintansa liikuntapaikkojen väkimäärästä.

SaiPa ei ole vielä silti laittanut lippuja myyntiin. Se odottaa vielä viimeisiä vahvistuksia yleisömäärien suhteen.

– Käsittääkseni tärkeintä on mahdollistaa ihmisille turvavälit tapahtumassa. Sen mukaan itse määritämme yleisömäärän, joka halliin otetaan, Viljakainen sanoo.

Lappeenrantalaisfanit Jari ja Kalle Lavikka ovat tulleet katsomaan SaiPan harjoituksia Kisapuistoon. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Myös fanit ovat epätietosia peleihin pääsystä

Jari Lavikka on tullut poikansa Kallen kanssa katsomaan SaiPan harjoituksia Kisapuistoon. Jari Lavikka pohtii, voiko puolet yleisökapasiteetista ottaa käyttöön. Isän ja pojan mielestä tärkeintä on kuitenkin järjestää terveysturvallinen tapahtuma.

– Terveysturvallisen tapahtumaan sopivanyleisömäärän osaavat sanoa sitten viisaammat, toteaa Jari Lavikka.

Heidän mielestään tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti esimerkiksi lohkomalla katsomo-osioita ja pitämällä kahden metrin turvavälit muihin.

SaiPan peleissä käyvä Kalle Lavikka ei innostu siitä, että yleisömääriä isosti rajoitettaisiin.

– Kyllähän se huonontaisi tunnelmaa ja pelaajienkin mielestä olisi kivempaa, jos olisi katsojia.

Isä Lavikka luottaa SaiPan ydinfaniporukkaan. Se pitää ääntä, vaikka väkeä olisi vähemmänkin hallissa paikalla.

– Ydinporukka on sen verran äänekästä, että kyllä he tunnelman halliin saavat aikaan. Varmasti saadaan mökää aikaiseksi keltamustien ja villimiesten toimesta, naurahtaa Jari Lavikka.

"Mennään murhe kerrallaan"

Sakari Välimaan mukaan seura aikoo toimia ohjeistuksen perusteella parhaaksi katsomallaan tavalla, ja esimerkiksi antaa ihmisille aikaa katsomoihin siirtymiseen, porrastaa eri tilanteita, hyödyntää turvavälejä sekä pitää huolta käsihygieniasta ja maskien käytöstä.

– Pääasia on se, että saamme ottaa yleisöä meille riittävän määrän. Meillä on avoin ja avara halli, ja varmasti myös mahdollisuus olla siellä tarpeeksi väljästi.

Kun yleisön ottaminen peleihin viime marraskuussa kiellettiin, tilanne näytti Välimaan mukaan todella synkältä. Siinä vaiheessa ei kuitenkaan ollut vielä tietoa erilaisista kustannustuista.

KooKoo menetti viime kaudella liikevaihtoaan kahden miljoonan euron edestä. Välimaan mukaan tappiot tuntuvat, mutta seura pystyi kuitenkin erilaisilla säästötoimilla ja valtion kustannustuen avulla säilymään hengissä.

– Jokainen ymmärtää sen, että ottelutapahtumat ovat iso osa bisnestä, ja ne olivat viime kaudella käytännössä nollissa. Tässä on viimeisen vuoden aikana oppinut sellaisen kultaisen säännön, että mennään murhe kerrallaan, Sakari Välimaa sanoo.