Päiväkoti paloi ja lapset joutuivat 2 vuoden muuttokierteeseen – palaneen talon ostanut perhe päätti antaa heille tilat: "Voiko tällaista tapahtua?"

Steinerpäiväkoti Tontuntuvassa lelut, pelit ja leikit on pakattu moneen kertaan. 50-vuotiaan päiväkodin muuttosuma on loppusuoralla, näkyvissä on jo pysyvät tilat.

Tulipalossa palaneen talon remontin pitäisi valmistua vuoden lopussa. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Vanhan kasarmialueen laidalta kuuluu kalke. Remontin äänet kuuluvat talosta, jossa yläkerran ikkunat on peitetty pressuin. Alakerran avoimista ikkunoista pääsee kurkkaamaan sisään. Tila huokuu vanhaa ja komeaa, vaikka se on täynnä rakennusvälineitä.

Näky on komea, vanhoine tiiliseinineen ja kaarevine kattoineen.

Historiallisessa talossa Lappeenrannassa sijaitsi aikoinaan varuskuntasairaalan talousrakennus. Rakuunamäen laidalla, Sairaalanmäellä sijaitseva rakennus tuhoutui tulipalossa pahoin vuoden 2019 lopussa.

Palon aikaan talossa toimi steinerpäiväkoti Tontuntupa. Tulipalosta alkoi päiväkodin evakkotaival.

Tulipalossa tuhoutunutta taloa kunnostetaan ja remontoidaan parhaillaan päiväkodin tarpeisiin sopiviksi. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Evakkotaipaleen alku

Lelut, pelit, pensselit ja paperit laatikkoon ja uuteen paikkaan. Pakkaaminen ja purkaminen käynyt tutuksi päiväkoti Tontuntuvalle parin viime vuoden aikana.

– Ihan tismalleen evakkoretkeltä jatkuva muuttaminen nyt tuntuu, naurahtaa päiväkodin johtaja Minna Mansikka.

Tulipalon jälkeen päiväkoti lähti evakkoon muutamaksi kuukaudeksi Steinerkoulun tiloihin. Vuoden 2020 maaliskuussa päiväkoti muutti jälleen. Tällä kertaa entisen varuskuntasairaalan tiloihin. Nyt vuokrasopimus on sielläkin loppumassa.

Tulevana viikonloppuna tavarat pakataan jälleen.

Päiväkoti on toiminut reilun vuoden ajan entisen varuskuntasairaalan tiloissa samassa pihapiirissä, jossa tulipalossa tuhoutunut talo sijaitsee. Kuva: Elli Sormunen / Yle

"Äärimmäisen kuormittavaa ja stressaavaa"

Päiväkodin johtaja muistelee, että tulipalon jälkeen muuttaminen oli fyysisesti helppoa, koska muuttotavaroita ei ollut. Palon jälkeen ihmiset lahjoittivat päiväkodille tavaraa, ja näin myös muuttokuorma kasvoi.

Tällä viikolla päiväkodin henkilökunta tekee pitkää päivää ja pakkaa tavaroita muun työn ohella. Jatkuva muuttaminen on ottanut voimille.

– Eihän tämä hyvältä tunnu. Tämä on ollut äärimmäisen kuormittavaa ja stressaavaa henkisesti ja fyysisesti, toteaa päiväkodin johtaja Minna Mansikka.

Henkilökunnan lisäksi lapset ovat olleet kovilla vaihtuvien tilojen takia.

– Lapset ovat suhtautuneet muuttoihin tosi hyvin. Silti jokainen muutto horjuttaa lapsen turvallista kiintymistä ja juurtumista.

Päiväkodissa on kiinnitetty huomiota lasten perusturvallisuuden säilymiseen muutosten keskellä.

– Vaikka ympäristö vaihtuu, arki säilyy ennallaan. Kaikki päivässä tapahtuu samalla tavalla. Lisäksi uudessa paikassa on tutut turvalliset aikuiset, lelut ja leikit. Ja asioista pitää myös puhua ja sanoittaa lapsille.

Näky oli surullinen tulipalon jälkeen joulukuussa vuonna 2019. Palo sai alkunsa viallisesta loisteputkivalaisimesta. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Muutto viiden kilometrin päähän

Entisen varuskuntasairaalan tiloissa vuokrasopimus on loppumassa elokuussa. Sairaalan jälkeistä uutta väistötilaa etsittiin Lappeenrannan keskustan tuntumasta, mutta sopivaa tilaa ei kuitenkaan löytynyt. Tähän asti eri väistötilat ovat olleet kilometrin säteellä toisistaan.

Nyt päiväkoti muuttaa viiden kilometrin päähän nykyisistä tiloista.

– Ei ollut todellakaan tarkoitus lähteä Sammonlahteen. Me toivoimme löytävämme väliaikaiset tilat keskustan alueelta, mutta aika tuli vastaan eikä tiloja keskustan tuntumasta löytynyt.

Nyt steinerpäiväkoti muuttaa Sammonlahden päiväkodin tyhjilleen jääneisiin tiloihin.

Päiväkodin johtaja kertoo, että muutossa pakkaamisen ja purkamisen lisäksi häntä työllistävät lupa-asiat ja byrokratia, koska kaikkiin paikkoihin päiväkotia ei voi perustaa. Silti Mansikan mukaan vaikeinta on tehdä uudesta tilasta turvapaikka lapsille.

– Hankalinta on se, että miten uudesta tilasta tehdään kutsuva sekä kodikas ja lämpöinen, sellainen turvapesä lapsille.

Pysyvää paikkaa Sammonlahden entisestä päiväkodista ei tule. Vuodenvaihteessa kimpsut ja kampsut pakataan uudestaan.

Steinerpäiväkodilla loppuu vuokrasopimus elokuun lopussa entisen varuskuntasairaalan tiloissa. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Vanhoista tiloista tulossa entistä ehommat

Kun tuli nuoli vajaa pari vuotta sitten entistä varuskuntasairaalan talousrakennusta, steinerkoulun piti lähteä tiloista. Tulipalon jälkeen Senaatti-kiinteistöt huutokauppasi talon, ja se päätyi yksityisen perheen omistukseen 84 000 eurolla.

Huutokaupan jälkeen alkoi talon kunnostus.

Heti tulipalon jälkeen steinerpäiväkodin johtaja sanoi, ettei päiväkoti aio enää palata alkusijoilleen Sairaalanmäelle. Mutta kohtalo päätti toisin.

– Uusi omistaja lähestyi meitä ja kysyi, haluaisimmeko muuttaa taloon, jos he kunnostaisivat meille siihen tilat. Se kuulosti ihan utopistisen upealta, että voiko tällaista tapahtua, Mansikka nauraa.

Ensi vuonna vietetään steinerpäiväkodin 50-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuosi alkaa sillä, että päiväkoti pääsee muuttamaan vanhaan tuttuun taloon tammikuussa. Aikaisemmin päiväkoti toimi talon yläkerrassa. Nyt he saavat käyttöönsä alemman kerroksen.

– Kyllä se tuntuu ihan ihmeelliseltä, että me pääsemme johonkin ihan uuteen ja puhtaaseen. Meidän ei tarvitse mennä tilaan, jossa me rupeamme luomaan päiväkotia, vaan jotkut ihmiset rakentavat tilaa jo meitä varten. Se tuntuu uskomattomalta.