1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kalastus

Yli puolet suomalaisista kalastaisi enemmän, jos sen voisi tehdä keskustassa – kalastuskisassa Hämeenlinnassa nousi muun muassa iso hauki

Hyviä kalapaikkoja löytää jopa keskeltä kaupunkia. Hämeenlinna on siitä hyvä esimerkki. Suomalaiset kävisivät enemmän kalassa, jos tietäisivät missä voi kalastaa. Hyvät ja helppopääsyiset kalapaikat houkuttelevat kansaa kalastuksen pariin.

Tuomas Toivonen ja Lauri Tuominen tavoittelevat voittoa kalastuskisassa, jossa kaupunkikalastajat ottavat toisistaan mittaa Hämeen Linnanpuistossa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Suomen Vapaa-ajankalastajien teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista harrastaisi kalastusta enemmän, jos kalastuskohteet eivät olisi kaukana – eivätkä ne todellisuudessa usein olekaan.

Usein hyviä lähikalastuskohteita löytyy jopa aivan kaupunkien ytimestä, kuten Hämeenlinnassa.

– Täällä kalapaikkojen parhaimmistoa on kaupungin läpi virtaava Vanajan reitti. Järven ranta on helposti saavutettava ja sopii erinomaisesti ongintaan ja heittokalastukseen, opastaa Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Rautanen.

Suomen vapaa-ajan kalastajat on järjestänyt tänä kesänä jo kymmenen Street Fishing -tapahtumaa. Yhdestoista oli tiistaina Hämeenlinnassa Linnanpuistossa ja syyskuun alussa kisataan vielä Jyväskylässä.

Rentoa kalakisaa keskellä kaupunkia

Tavoite on innostaa kaikkia kalastuksen pariin matalalla kynnyksellä ja lisätä ennen muuta katukalastusta keskellä kaupunkia, koska suomalaiset kalastavat yleensä mökillä.

Kilpailijoilla on kalastusaikaa kolme tuntia. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kisan säännöt ovat yksinkertaiset. Kisaa käydään kaksihenkisin joukkuein ja mukaan lasketaan neljästä kalalajista yhteismitta. Kilpailuaikaa on kolme tuntia.

– Nuorille alle 18-vuotiaille annetaan tasoitusta viisi senttiä. Jos joukkueen molemmat jäsenet ovat nuoria, he saavat yhteensä 10 senttiä tasoitusta, kertoo kalatalousasiantuntija Janne Rautanen.

Hämeen linnan rantatöyräällä käytyyn kilpailuun lähti mukaan 15 joukkuetta. Joukossa oli ilahduttavan paljon nuoria.

– Täältä nousee kisan aikana monelle joukkueelle neljä eri kalalajia, uskoo Rautanen.

Isoimmat kalat jäävät aina järveen

Rantapenkalta kaloja narrannut Luukas Kopra, 10, oli toistaiseksi kilpailussa ilman saalista. Hän kalastaa muutenkin aika paljon, lähinnä kesällä mökillä.

– Sieltä tulee ehkä vähän paremmin kalaa kuin täältä, toteaa Luukas Kopra.

Viereinen joukkue nappasi linnan rantavesistä 60 cm pitkän hauen. Voi pojat-nimisessä joukkueessa kalastavat isä Kari Toivaala ja poika Tuomas Toivaala.

– Isoimman hauen nosti poika, minä sain 57 cm pitkän, kertoo Kari Toivaala.

Lisäksi tiimin nuorempi jäsen veti kilpailun tuoksinassa ylös ahvenen, jolla oli pituutta 25 cm.

– Tulisi vielä yksi mittakuha, niin sitten ollaan kisassa vahvoilla, arvelee Tuomas Toivaala.

Mutta kalajuttujen mukaan ne kaikkein isoimmat saaliit jäävät useimmiten järveen. Niin tälläkin kertaa.

– Valtavan iso hauki jäi rannan lumpeisiin, kuittaa isä Kari Toivaala nauraen.

Kunnon saaliita tarjolla

Hämeenlinnassa onkijoille on tarjolla todella laaja kirjo erilaisia särkikaloja ja ahvenia. Vieheillä voi saada saaliiksi ahvenia ja haukia. Kuhia tavoitteleva kalastaja puolestaan laittaa siiman päähän yleisimmin jigin.

Hämeenlinnassa on suosittuja lähikalastuskohteita myös hieman kauempana keskustaa.

– Esimerkiksi Alajärvi tarjoaa mielenkiintoista kalastettavaa, mutta kaikki kaupungin alueen vedet ovat kalaisia. Eksotiikkaa hakeva kalastaja suuntaa illan hämärässä Hiidenjoelle tai Aulangon suunnan virrantiivistymiin yrittämään pohjaongella madetta tai ankeriasta, Rautanen vinkkaa.

Katso kisan tunnelmia tästä:

Kalastuskilpailu Hämeenlinnassa
Kaupunkikalastajat ottavat toisistaan mittaa Street Fishing -kalastuskilpailussa Hämeen Linnanpuistossa. Toimittajana Timo Leponiemi, kuvaajana Ville Välimäki.