Hyppää sisältöön

KHO: Hämeenlinnan kaupunki toimi väärin, kun se kielsi lastenkodin perustamisen Miemalaan

Yhtiö haki Hämeenlinnan kaupungilta poikkeamislupaa lastensuojeluyksikön perustamiseen. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan sitä ei olisi edes tarvittu. Asukkaat vastustivat seitsemän lapsen lastensuojeluyksikön perustamista kiivaasti.

Lastenkotia kaavailtiin tähän omakotitaloon. Arkistokuva. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on tänään tiistaina antanut ratkaisunsa (siirryt toiseen palveluun) Hämeenlinnan Miemalaan perusteilla olleen lastenkodin kiistassa.

KHO päätyi poikkeamisluvan tarpeen suhteen samalle kannalle kuin asiaa elokuussa 2020 käsitellyt Hämeenlinnan hallinto-oikeus. Aiottu toiminta oli niin samanlaista kuin asemakaavassa osoitettu asumiskäyttö, että poikkeamislupaa ei olisi tarvinnut edes hakea.

KHO:n päätöksen mukaan sijoitettavien lapsien sekä kerralla työvuorossa olevan henkilökunnan määrä oli vähäinen. Sijoitettavien lapsien asuminen laitoksessa olisi ollut pääosin pitkäkestoista, eikä toimintaan sisältynyt ulkopuolisille tarjottavia palveluita.

Toiminnan tarkoituksena oli mahdollistaa sijoitettaville lapsille mahdollisimman kodinomaiset asumisolosuhteet. Näin ollen toiminnasta ei olisi aiheutunut naapurikiinteistölle poikkeavaa häiriötä, olennaista liikenteen lisääntymistä tai muita vaikutuksia ympäristön maankäytölle.

Antkar Oy oli aikeissa perustaa lastensuojelulaitoksen omakotitaloon pientaloalueelle Miemalan koulun tuntumaan. Yhtiö haki Hämeenlinnan kaupungilta poikkeamista asemakaavasta talon käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Hämeenlinna esti hankkeen toteutumisen huhtikuussa 2019 kaavoitukseen vedoten, mikä oli vastoin lakia. Hämeenlinna katsoi, että poikkeamiselle ei ollut laissa tarkoitettuja edellytyksiä.

Asukkaat vastustivat seitsemän lapsen lastensuojeluyksikön perustamista kiivaasti. Antkar on sittemmin luopunut hankkeesta.