1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Lintujen pesimävuosi on ollut enimmäkseen erinomainen – hyönteisiä ja lämpöä on riittänyt toisellekin poikueelle

Hellekesä on ollut pesimisen kannalta monille linnuille hyvä. Hyönteisiä on riittänyt ja pahin asia, poikasajan kylmät säät, ovat puuttuneet. Uhanalaiset vesilinnut eivät näytä hyötyneen lämpimästäkään kesästä.

Nuori punarinta rengastajan kädessä
Lintujen pesimävuosi on ollut enimmäkseen erinomainen. Monet linnut ovat pesineet hyvien säiden innoittamina kaksikin kertaa, sanoo BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen. Video: toimittaja ja kuvaaja Marko Melto

Birdlifen rengastajille lähettämä kysely kertoo, että tänä vuonna olosuhteet lintujen pesinnälle ovat olleet erinomaiset. Monet linnut ovat pesineet hyvien säiden innoittamina kaksikin kertaa, sanoo BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen. Pääskyt ruokkivat vieläkin paikoin poikasiaan.

Huhti-toukokuussa kärsittiin vielä kylmästä kaudesta, mutta sen jälkeen lämpö on suosinut lintuja.

Lintuasemalla hyvä vuosi

Kangasalan lintuasemalla on rengastettu lintuja yhtäjaksoisesti lähes 40 vuotta. Rengastaja Vesa Tuominen kertoo hyvän pesimävuoden näkyvän myös Kangasalla. Tyypillisimpiä lajeja, kuten ruokokerttusia ja pajulintuja on tullut verkoista hyvin.

Rengastajan avustaja Otso Valkeeniemi irrottaa hellästi verkosta ruokokerttusta, Kangasalan lintuaseman valtalajia. Kuva: Marko Melto / Yle

Viime vuosina yleistyneitä ovat punarinta, rautiainen ja mustapääkerttu, jotka muuttavat Eurooppaan, missä talvet ovat leudontuneet. Pitkämatkalaiset, kuten pajulintu tai lehtokerttu ovat vähentyneet.

Näiden muuttomatka Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan saattaa sisältää enemmän vaaroja kuin aikaisemmin.

– Kahdeksan gramman pajulinnulta on melkoinen urotyö lentää Saharan yli, toteaa Tuominen.

Vaihtelua on aina paljon

Isommilla linnuilla on ollut pesinnöissään enemmän vaihtelua alueittain ja lajeittain. Kanalinnut ovat menestyneet pohjoisessa hyvin, etelässä paikoin huonosti. Petolinnut ovat kärsineet myyräkadosta.

Saariston lokkilinnut, kahlaajat ja vesilinnut ovat hyötyneet kesämyrskyjen puuttumisesta, kertoo Tero Toivanen. Pesimätulos onkin enimmäkseen todella hyvä. Jo entuudestaan taantuneet haahkat näyttävät kuitenkin taas onnistuneen saamaan huonosti jälkikasvua. Sama koskee vähälukuista selkälokkia.

Rengastaja Vesa Tuominen ja avustajat irrottavat lintuja verkoista. Loppukesän saalis Kangasalan lintuasemalla on ollut tavanomaista parempi. Kuva: Marko Melto / Yle

Sorsalinnuista sinisorsan pesimätulos on ollut hyvä, kun taas uhanalaisten vesilintujen enintään tavanomainen, sanoo suojeluasiantuntija Tero Toivanen. BirdLife Suomi ja Metsästäjäliitto painottavatkin nyt metsästyskauden alettua erityistä tarkkuutta lintuja tunnistettaessa.