1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuberkuloosi

Rauman telakalla on voinut altistua tuberkuloositartunnalle – harvinainen lääkkeille vastustuskykyinen taudin muoto on havaittu yhdellä henkilöllä

Rauman telakan alueella kuukauden työskennelleellä henkilöllä on todettu monille lääkkeille vastustuskykyinen keuhkotuberkuloosi. Suomessa MDR-TB on harvinainen. Sitä todetaan vain muutamia tapauksia vuodessa. Satakunnassa on aiemmin ollut vain yksittäinen lääkehoidolle vastustuskykyinen tuberkuloositapaus.

Harvinaiselle tuberkuloosin muodolle on altistunut Rauman telakalla neljä henkilöä ja lisäksi tartunnanjäljitystoimet ja keuhkokuvaukset ulotetaan koskemaan 23 henkilöä. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Rauman telakalla on voinut altistua harvinaiselle tuberkuloositartunnalle. Tartunta on paljastunut yhdellä henkilöllä, joka on työskennellyt telakalla.

Satakunnan tartuntatautiviranomaisten saaman tiedon mukaan kyseinen henkilö on työskennellyt Rauman telakalla 28.7.–20.8. Hänen on todettu sairastavan tarttuvaa ja monille lääkkeille vastustuskykyistä keuhkotuberkuloosia.

Viranomaiset pitivät asiasta palaverin eilen Rauman telakan johdon, tartunnan saaneen henkilön työnantajan ja työterveyshuollon edustajan kanssa. Palaverissa määriteltiin tartunnalle altistuneet henkilöt.

Telakalla ainakin neljä altistunutta

Kansallisen ohjeiston mukaisesti altistuneiksi on määritelty Raumalla neljä henkilöä ja lisäksi tartunnanjäljitystoimet ja keuhkokuvaukset ulotetaan koskemaan 23 henkilöä, joilla kansalliset altistuskriteerit eivät täyty, mutta joilla arvioidaan olleen mahdollisuus saada tartunta.

Kaikille altistuneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti ja heidät ohjataan tutkimuksiin. Tutkimukset ovat tartuntatautilain mukaan tutkittavalle ilmaiset. Tavoitteena on katkaista tartunnan leviäminen ja tunnistaa mahdolliset lisätapaukset nopeasti.

Tiedotteessa kerrotaan, että viranomaisten käytettävissä olevien tietojen mukaan kontaktit kantaväestöön ovat vähäisiä, eikä merkittävää tartunnanriskiä arvioida olevan muille kuin altistuneiksi todetuilla.

Tuberkuloosi tarttuu melko huonosti

Monille lääkkeille vastustuskykyisestä tuberkuloosista käytetään nimeä MDR-TB. Tällaisen tuberkuloosin hoidossa ei voida käyttää tärkeimpiä tuberkuloosin hoidossa käytettäviä lääkkeitä.

Tuberkuloosi tarttuu melko huonosti. Tartunta saadaan ilman välityksellä. MDR-tuberkuloosi tarttuu samalla tavoin kuin tavallinen tuberkuloosi, mutta koska sen leviäminen on erityinen riski, altistuneita seurataan tarkemmin kahden vuoden ajan altistustilanteesta lähtien, kun tavallisessa tuberkuloosissa seuranta-aika on vuosi.