1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kerro meille: oletko sairastanut pitkäkestoista koronatautia ja millaisia oireita olet potenut?

Suomessa on arviolta joitakin kymmeniä tuhansia pitkäkestoisen koronataudin oireista kärsiviä. Jutun lopussa löytyvällä lomakkeella voit kertoa meille, miten koronan pitkäaikaiset oireet ovat haitanneet sinun elämääsi.

Moni helsinkiläinen on käynyt Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingin Messukeskuksessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronataudin pitkää oireyhtymää eli niin kutsuttua long covidia sairastaa Suomessa joitakin kymmeniä tuhansia aikuisia, arvioi neurologian professori Risto Roine.

Taudin oireisto on kuitenkin epämääräinen ja oireet vaihtelevat potilaalta toiselle, ja siksi Yle kerää kokemuksia tautia sairastaneilta.

Pitkäkestoisella covidilla tarkoitetaan koronaviruksen aiheuttamaa tautia, jonka oireet ovat jatkuneet yli 12 viikkoa.

Arviot pitkää koronaa sairastavien määrästä Suomessa eivät ole tarkkoja, mutta noin kymmenen prosentin covidiin sairastuneista arvioidaan saaneen pitkäkestoisia oireita.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) naiset kärsivät voimakkaammista pitkittyneen koronavirustaudin oireista kuin miehet. Riskiä sairastua tautiin lisäävät myös esimerkiksi ylipaino, krooninen keuhkosairaus ja diabetes.

Maailman terveysjärjestö WHO:n analyysin mukaan oireita voi olla yli 50. Tavallisin oire on väsyminen (58%), toiseksi yleisin päänsärky (44%), ja kolmantena tulee keskittymisvaikeudet (27%). Myös hengenahdistus, univaikeudet sekä heikentynyt maku- tai hajuaisti ovat yleisiä oireita.

Valtaosa tapauksista on aikuisilla. Myös nuoret voivat saada oireita, lapsilla ne ovat harvinaisia.

Taudin ennuste on epäselvä. Potilailla on todettu vaikutuksia aivojen rakenteeseen ja toimivuuteen. Tällöin puhutaan neurocovidista. Myös mielenterveyden häiriöitä esiintyy.

Yle kerää nyt kokemuksia long covidiin sairastuneilta

Keräämme kokemuksia long covidia sairastaneilta, koska taudista tiedetään edelleen verrattain vähän.

Oletko potenut pitkäkestoista väsymystä, päänsärkyä tai keskittymisvaikeuksia sairastuttuasi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin? Oletko kenties menettänyt työkykysi? Miten tauti haittaa arkeasi ja elämääsi?

Jätäthän nimesi ja yhteystietosi. Kerro myös, jos haluaisit kertoa kokemuksistasi Ylen uutisissa, ja saatamme olla yhteydessä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.