1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Keskussairaalan korkea torniosa pysyy sittenkin Kotkan maisemassa – ylimmät neljä kerrosta peruskorjataan

Kymenlaakson keskussairaalan torniosan neljä ylintä kerrosta piti purkaa, mutta Kymsotessa on tultu toisiin aatoksiin. Ylimpienkin kerrosten tilat aiotaan peruskorjata, koska tiloille löydettiin uutta käyttöä.

Kymenlaakson keskussairaalaa remontoidaan vielä vuosia. Myös korkean osan neljä ylintä kerrosta aiotaan sittenkin remontoida purkamisen sijaan. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakson keskussairaalan korkean torniosan neljä ylintä kerrosta aiotaan sittenkin remontoida purkamisen sijaan.

Kymsoten toimitilajohtajan Jari Toikan mukaan purkamista selvitettiin, mutta kaikille olemassaoleville tiloille löydettiin kuitenkin käyttöä. Vanhat tilat soveltuvat peruskorjattuina hyvin esimerkiksi vastaanottoja varten.

– Tämä lähtee Kymsoten tilantarpeesta. Vanhat tilat soveltuvat hyvin siihen käyttötarkoitukseen, mitä nyt on ajateltu. Tehokas käyttötarkoitus löytyi, eikä nyt ole jäämässä sellaista tilaa, että pitäisi miettiä, mihin sitä käytetään, Toikka sanoo.

Kymsoten hallitus päättää torstaina sairaalarakennuksen peruskorjauksen jatkosuunnitelmien suuntaviivoista.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että keskussairaalan maisema pysyy sellaisena kuin se nykyisellään on, eikä kerroksia oteta sieltä päältä pois, Toikka sanoo.

Ylimpien kerrosten purkamiselle ehdittiin jo hakea purkulupaa.

Lue lisää: Kymenlaakson keskussairaalan vanhan torniosan ylimmät kerrokset saivat purkuluvan – sairaalakokonaisuus selkenee myöhemmin

Sairaalalla rakennetaan vielä pitkään

Peruskorjauksen laajeneminen torniosan ylimpiin kerroksiin venyttää sairaala-alueen laajan rakennustyömaan aikataulua noin vuodella. Kotkassa sijaitsevan sairaala-alueen rakentaminen jatkuu kuluvan vuosikymmenen loppuun.

Keskussairaalan rakennustyöt alkoivat vuonna 2017. Ensimmäisenä valmistui kokonaan uusi rakennus, niin sanottu G-osa. Se valmistui vuonna 2020. Muun muassa päivystys, leikkaukset ja synnytykset siirtyivät sinne. Lisäksi rakennuksessa on tilat välinehuollolle, vainajien huollolle, teho- ja valvontayksikölle ja äitiyspoliklinikalle.

Lue lisää: 50-vuotias sairaalavanhus kokee elämänsä muutoksen – synnyttämään pääsee vaikka liilanväriseen veteen

Tänä vuonna on valmistunut uudet tilat sädehoitoyksikölle. Uudisrakennuksista viimeisenä valmistuu niin sanottu F-osan b-puoli. Sen rakentaminen on jo aloitettu ja sen odotetaan olevan käytössä vuonna 2023. Sinne sijoittuu muun muassa erikoissairaanhoidon vuodeosastoja, laboratoriokeskus ja sairaalan apteekki. Keskussairaalan F-osa sijaitsee nykyisen sairaalan takana länsipuolella.

Loppuosa sairaalasta, johon korkea torniosakin lukeutuu, peruskorjataan useammassa vaiheessa, jotta keskussairaala voi toimia normaalisti koko rakennusprojektin ajan.

Peruskorjattaviin tiloihin tulee dialyysihoito, tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoito, suu- ja leukakirurgia, synnyttäneiden ja perusterveydenhuollon osastot, erikoissairaanhoidon vastaanottoja ja saattohoito-osasto Villa Merelle.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.