1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesijohtovesi

Kuusihenkinen perhe ei ole voinut juoda hanavettä kotona lähes kuukauteen, eikä loppua näy – vesiongelmat riivaavat Siilinjärvellä tuhansia

Siilinjärvellä iso osa asukkaista hakee yhä päivittäin talousvettä jakelupisteistä. Poikkeustilanne jatkuu jo neljättä viikkoa eikä lopusta ole tarkkaa tietoa. Normaali vedenkäyttö loppui, kun vedenottamon säiliöön pääsi sadevettä heinäkuussa.

Petra Lisitsin-Mantere aamutunnelmissa keittiön pöydän ääressä. Kuvassa ovat myös Paulus (vas.), Eelis ja Peetu. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Saastunut talousvesi on kiusannut Siilinjärvellä jo lähes kuukauden. Muutaman kilometrin päässä kunnan keskustasta Kumpusella asuva kuusihenkinen Lisitsin-Mantereen perhe on viime viikkoina oppinut arvostamaan puhdasta hanavettä.

Perheen arki meni osin uusiksi, kun hanavettä ei ole voinut käyttää normaalisti. Petra Lisitsin-Mantere arvioi, että kanisterivettä menee 15–20 litraa päivässä.

Poikkeustilanne koskettaa tuhansia siilinjärveläisiä kunnan keskustassa ja sen ympäristössä.

Vedenlaatuongelmat alkoivat heinäkuun lopussa kun Koivuniemen vedenottamon säiliöön pääsi sadevettä. Sen jälkeen vesijohtovedestä löytyi koliformista bakteeria ja E. Coli -bakteeria.

Vesihäiriön tultua tietoon Siilinjärvellä on kloorattu vettä elokuun alusta lähtien. Saastuneen vesisäiliön korjaustyöt ovat vielä täysin alkuvaiheessa.

– Omaa vesihanaa ja vedenkäyttöä on alkanut arvostaa ihan uudella tavalla. Vesi ei ole itsestäänselvyys ja tämä tilanne hankaloittaa arkea, sanoo Petra Lisitsin-Mantere.

Hanavettä ei voi nyt juoda ja oman lisänsä arkeen tuo myös siitä huolehtiminen, että hanavettä ei mene lapsen suuhun suihkussa tai hammaspesulla.

Kuusilapsisen perheenäiti on kuitenkin tyytyväinen, että pyykkiä voi pestä normaalisti ja myös astianpesukone on käytössä.

Perheen keittiössä käy aamuisin melkoinen pulina kun lapset ovat aamupalalla. Tarjoilu rullaa muuten normaalisti, mutta juoma- ja mehuvesi kaadetaan nyt jääkaapissa olevasta kanisterista. Eero-isä virittelee myös kahvit kanisterivedestä.

Vettä haetaan lähes päivittäin

Lähin vedenjakelupiste on parin kilometrin päässä ja sieltä talousvettä kuskataan kotiin vähintään joka toinen päivä.

– Lapsista on ollut jännää laskea kanisterista vettä. Hyvin he ovat oppineet uuden käytännön ja muistavat, että vesihanasta ei saa nyt juoda, sanoo Eero Mantere.

Perheen lapsista kaksi on jo koulussa ja heillä on kotoa mukana omat vesipullot. Paluu tavalliseen vedenkäyttöön on mielessä päivittäin. Normaaliarki saattaa kuitenkin olla vielä kaukana.

– Toivoisin normaalia vesijohtovettä mahdollisimman nopeasti. Henkisesti valmistaudun, että ehkä tässä vielä syyskuu saattaa pyörähtää. Toivottavasti ei kuitenkaan, miettii Petra Lisitsin-Mantere.

Siilinjärven jo pitkään jatkunut poikkeuksellinen vesitilanne on avannut myös 13-vuotiaan Peetu Mantereen silmiä.

– Eihän se ole kivaa ollut kun on pitänyt hakea vettä muualta. Nyt ei ole voinut normaalisti ottaa hanavettä ja hampaidenpesu on vaikeutunut. Kyllä tässä tiedostaa miten arvokasta ja tärkeää puhdas hanavesi on.

Poikkeustilanteissa tiedottaminen korostuu aina. Petra Lisitsin-Mantere on varsin tyytyväinen tiedottamiseen, tosin parannettavaa löytyy.

– Vanhemmille ihmisille tiedottamista olisi voinut tehostaa. Sosiaalista mediaa seuraavat ovat varmaan pysyneet kärryillä ihan hyvin. Tietysti nyt toivoisi tietoa mitä tapahtuu ja missä aikataulussa. Jonkinlaista helpotusta tässä jo kaipaa.

Lue lisää:

Koivuniemen vedenottamon remontin laajuus on vielä kysymysmerkki Siilinjärvellä – veden saastumisen aiheuttaneen vuodon lisäksi voi löytyä muutakin korjattavaa

Kuopiosta ryhdytään johtamaan korvaavaa vettä Siilinjärvelle, kun Koivuniemen vedenottamoa korjataan

Siilinjärveläisiä kehotetaan keittämään juomavetensä, sillä vedestä on löytynyt bakteeria