1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Näyttelijä Aake Kalliala sairastui koronaan ja järkyttyi sen voimasta: “Ilman ensimmäistä rokotusta olisi tullut lähtö lasarettiin”

Aake Kalliala sai koronatartunnan ja uupui viikoiksi sängyn pohjalle. Suosittu näyttelijä toivoo, että rokotuksen kanssa epäröivät rientäisivät heti rokotettavaksi.

Aake Kalliala toipuu taudista hitaasti. Kuva: Petri Vironen / Yle

Kotikaupunkiinsa Mikkeliin eläkepäivikseen palannut Aake Kalliala vietti monille suomalaisille tuttua koronaelämää heinäkuun puoliväliin saakka. Eleli hissukseen, vältteli väkijoukkoja ja huolehti turvallisuusohjeista.

Kunnes eteen tuli valinta: lähteäkö kavereiden kanssa pienelle retkelle Ouluun vai mennäkö sattumalta samalle päivälle osuneeseen toiseen koronarokotukseen.

– Kaverit houkuttelivat siirtämään rokotusta. Nyt he potevat turhaan huonoa omaatuntoa, sillä eiväthän he tienneet kantavansa koronaa, Aake muistuttaa.

Asian laita selvisi muutamaa päivää myöhemmin, kun yksi kavereista ilmoitti saaneensa tartunnan. Kallialan testi paljasti pian saman.

– Alussa oli vain pientä nuhaa ja ehdin jo ajatella, että tämähän on pikku homma.

Yhteinen mökkiloma lapsen ja lapsenlapsen kanssa sai jäädä, ja totuus koronasta valkeni muutamassa päivässä.

– Voimat katosivat aivan täysin. Oli täysi työ päästä tuolista ylös ja kävellä sänkyyn. Onneksi kaverit toivat oven taakse kaupasta tavaraa.

Vähäisetkin lihakset hävisivät

Kalliala on vakuuttunut, että yksi saatu rokote suojeli vielä pahemmalta.

– Ilman sitä olisi varmaan tullut lähtö lasarettiin.

Hän on edelleen hämmästynyt taudin erikoisuudesta.

– Kaikki tuntuvat sairastavan sen eri tavalla. On kaamea tauti, aivan tautien tauti, kuningastauti. Jos paha tauti pitää sanoa niin kyllä tämä hiihtelee siellä aivan kärjessä.

Kallialan päivittäiset askareet rajoittuivat viikoiksi sängyn, vessan ja tv-tuolin välille.

– Onneksi oli olympialaiset. Katsoin nekin lajit, joita en olisi ikinä kuvitellut katsovani.

Pitkän paikallaan olon ja istumisen jälkeen myös suhde tuttuun tv-tuoliin muuttui erikoiseksi. Se muistuttaa osaltaan taudin kauheudesta.

– Nyt se on sellainen musta möllikkä, joka jumalan kiitos piti minua sylissään aika pitkään.

Kalliala arvelee, että ruokaa kantaneiden kavereiden lisäksi pahimman yli auttoi koira Hönö, joka piti seuraa voipuneelle isännälleen.

Elokuun lopulla, kuusi viikkoa tartunnan jälkeen Kalliala sanoo olevansa yhä voipunut ja kaukana siitä kunnosta, jossa ennen koronatartuntaa oli.

– Jalat on kuin kelkan narut. Ne vähäisetkin lihakset ovat hävinneet. Sanovat, ettei saisi rasittaa itseään, mutta ei kunto sillä tavalla kasva.

Aake Kalliala viihtyy Mikkelin satamassa. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Elokuvarooli vie kuukaudeksi Saksaan

Aake Kalliala muistetaan parhaiten sketsisarjoista Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa ja Kotikatu-sarjan Mauri Alhona. Eläkepäivilläkin vienti riittää.

Parhaillaan Kalliala on mukana seuraavassa Mielensäpahoittaja -elokuvassa. Hän näyttelee Mielensäpahoittajan, Heikki Kinnusen, veljeä. Veljekset lähtevät hakemaan Saksasta tiettyä Ford Escortia

– Nykyisin teen joskus sellaisia pikkukeikkoja, joissa pääsee Helsingistä yöksi kotiin. Tästä en voinut kieltäytyä. Hyvä porukka, jolla lähdetään kuukaudeksi Saksaan.

Mieluisia töitä olisi tarjolla myös lähitulevaisuudessa, mutta niiden osa Kalliala on varovainen.

– Tässä kunnossa ei uskalla edes ajatella. Ensin pitää nähdä, että milloin tämä tauti oikein päättyy.