Hyppää sisältöön

Heinäkuussa tehtiin historiaa: Suomalaiset matkailivat kotimaassa enemmän kuin koskaan ennen

Yöpymisten määrä majoitusliikkeissä oli mittaushistorian korkein, kertoo Tilastokeskus. Ennätys rikkoutui siitä huolimatta, että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat romahtaneet.

Matkailijoita menossa Seilin saarelle kesäkuussa 2021. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Heinäkuu oli ennätyskuukausi kotimaanmatkailussa, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun).

Yöpymisten määrä majoitusliikkeissä oli mittaushistorian korkein. Kaikkiaan yöpymisiä oli 3,34 miljoonaa, mikä oli kaksi prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2019 ennen koronakriisiä.

Ennätys rikkoutui siitä huolimatta, että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat romahtaneet: niitä oli 77 prosenttia vähemmän kuin heinäkuussa 2019. Kotimaisia yöpymisiä sen sijaan oli yli neljännes enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin, ja vapaa-ajan yöpymisten osalta määrä kasvoi 30 prosenttia.

Viime vuoden heinäkuuhun verrattuna yöpymiset lisääntyivät kaikissa maakunnissa. Vuoden 2019 heinäkuuhun verrattuna miinusta tuli vain Uudellamaalla, jossa yöpymiset vähenivät 31 prosenttia, Pohjois-Karjalassa (-16 prosenttia) ja Etelä-Karjalassa (-2 prosenttia).

Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa oli kuitenkin maakuntien korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet, 87,5 ja 86,4 prosenttia.

Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja. Ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.