Hyppää sisältöön

Jätevettä virtasi luontoon ja kellareihin Hämeenkyrössä – asukas: pulssi alkoi kiihtyä, kun emäntä kysyi Facebookissa apua

Keskiviikkoillan rankkasateet aiheuttivat yllättävää tuhoa Hämeenkyrön Kyröskoskella. Vesi tulvi pahasti Turkimusojassa ja rikkoi runkojätevesiviemäreitä. Jätevesi nousi useiden talojen kellareihin.

Kaksi naista ja yksi mies omakotitaloalueen kadulla keskenään.
Jouni Wallius oli töissä, kun hän luki Facebookista, että omalla kotikadulla tulvii. Silloin syke alkoi nousta. Toimittaja: Juha Kokkala, kuvaaja: Marjut Suomi

Rankkasateet ovat aiheuttaneet vahinkoa Hämeenkyrön Kyröskoskella.

Hämeenkyrön kunnan mukaan vesimassat romahduttivat Kyröskosken taajaman läpi virtavaan Turkimusojan rantoja. Tulvavedet myös rikkoivat kunnan runkojätevesiviemärit Lohipurontien päässä.

Vettä nousi useiden talojen kellareihin esimerkiksi Koulukadulla. Pelastuslaitos ja paikalliset yrittäjät ovat tyhjentäneet kellareita vedestä.

Putkirikko Hämeenkyrössä 26.8.2021
Keskiviikkoillan rankkasateet aiheuttivat yllättävää tuhoa Hämeenkyrön Kyröskoskella. Katso videolta, miten vesi tulvi pahasti Turkimusojassa ja rikkoi runkojätevesiviemäreitä. Video: Marjut Suomi

Hämeenkyrön elinympäristöjohtajan Ritva Asula-Myllysen mukaan rankkasateita osattiin odottaa sääennusteen perusteella.

– Nämä ovat näitä nykyajan sään ääri-ilmiöitä. Voimakas sadanta aiheuttaa sen, että vettä tulee järjestelmiin nähden liikaa.

Kunta on saanut yhteydenottoja noin 30 kiinteistöstä. Ritva Asula-Myllysen mukaan asukkailla on on ollut yleensä kaksi kysymystä.

– Miten tästä eteenpäin ja kuka korvaa? Jokainen ottaa omaan kotivakuutukseensa yhteyttä ja tekee vahinkoilmoituksen. Korvausasiat katsotaan, kun kokonaiskuva selkenee.

Kellarissa puoli metriä jätevettä

Walliuksen perheen koti on jo kerran aiemmin joutunut jätevesitulvan kohteeksi.

– Kun yhden kerran aiemmin on sama tapaus käynyt, niin ei tullut niin shokkia, sanoo Ulla Wallius.

– Kävin ottamassa valokuvaa ja laitoin pitkävartiset saappaat. Mutta vesi oli niin korkealla, että meni saappaaseen. Ainakin puoli metriä oli kellarissa.

Puoliso Jouni Wallius oli vielä töissä, kun vesi alkoi tulvia talossa.

– Pulssi lähti kiihtymään, kun luin Facebookia, ja emäntä kysyi, mistä saisi apua, kun Koulukatu tulvii.

Walliukset toivovat pikaista pesua ja kuivatusta – ja sitä, ettei tulvia tulisi enää.

Jäteveden vaikutuksia Turkimusojaan seurataan näytteitä ottamalla.

Turkimusojalla tehtiin jokihelmisimpukkalöydös loppuvuonna 2014. Arvioiden mukaan Turkimusojalla saattaa olla Etelä-Suomen elinkykyisin raakkukanta. Viemäriveden mahdollisista vaikutuksista raakun elinoloihin ei ole tietoa.

Ulla ja Jouni Walliuksen pitkän haastattelun voit katsoa täältä.

Lue lisää:

.
.