Hyppää sisältöön

Hotelleilla oli kotimaan matkailun ansiosta huippukesä, ja nyt odottanee Lappia ruskarynnistys

Hotelliyöpymiset lisääntyivät heinäkuussa ennätyslukemiin, vaikka ulkomaiset matkailijat puuttuivat. Normaalivuoteen on kuitenkin vielä matkaa.

Kotimaanmatkailu veti kesällä. Retkeilijä ihaili maisemaa Olhavanvuorella Repovedellä viime viikolla. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Heinäkuussa tehtiin historiaa: Suomalaiset matkailivat ja yöpyivät kotimaan hotelleissa enemmän kuin koskaan ennen, kertoo Tilastokeskus.

Mutta miltä näyttää alkava syksy ja ensi talvi?

– Kesä- ja heinäkuut olivat tosiaan hyviä. Ennakkovarausten perusteella näyttää siltä, että alkavasta syksystä tulee noin kolmannesta parempi kuin viime syksystä. Normaalivuoden syksystä jäädään kuitenkin edelleen selvästi, sanoo S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä.

S-ryhmällä on 55 hotellia ympäri Suomen ja se on alansa toiseksi suurin kotimaassa.

S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Syksyn vilkastuminen selittyy Ojanperän mukaan pitkälti työmatkayöpyjien kasvulla. Myös lähimatkailu kasvaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun asukkaita matkaa viikonlopuksi Tamperelle tai Turkuun ja niistä taas matkustetaan Helsingin seudun hotelleihin. Muutakin lähimatkailua on.

Ojanperä uskoo myös lumiajan matkailun piristymiseen viime talveen verrattuna etenkin tunnetuissa kohteissa, kuten Kolilla, Tahkolla ja Levillä.

– Jos pääsemmme tänä vuonna eroon koronarajoituksista, ja rokotuspassi otetaan käyttöön, kasvua tulee kansainvälisen matkustuksen kautta.

Ruskamatkaajat lähtökuopissa

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta kertoo, että syyskuun varaustilanne näyttää heidän hotelleissaaan varsin hyvältä, ja varauksia kertyy koko ajan lisää.

– He ovat nimenoman kotimaisia ruskamatkailijoita. Syyskuu on parempi kuin vuosi sitten, ja ollaan jo normaalivuoden tasolla.

– Loka- ja marraskuu taas ovat Lapissa perinteisesti hiljaista aikaa ja samanlaiselta vaikuttaa nytkin, Vuorentausta kuvaa.

Hän ennakoi joulukuusta ja talvesta mainioita. Kysyntä on erittäin vilkasta nimenomaan Euroopasta.

– Varmasti tulee kotimaisiakin matkailijoita, mutta he varaavat matkansa hieman myöhemmin.

Vuorentaustan mukaan ainoastaan uudet koronarajoitukset voivat estää talvimatkailijoiden laajan saapumisen. Se on suuri pelko Lapissa.

–Viime talvi oli heikko hotellien näkökulmasta. Nyt tulee parempi talvi, mutta ei yllä kuitenkaan normaalivuoden tasolle. Esimerkiksi Aasiasta tulevat matkailijat puuttuvat edelleen kokonaan.

Helsingissä hiljaista

Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietojen mukaan maaakuntien korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet mitattiin heinäkuussa Pohjois-Karjalassa (87,5 %) ja Etelä-Karjalassa (86,4%)

Kaupungeista Helsingissä hotellihuoneiden käyttöaste oli 48,7 prosenttia, Tampereella 86,8 prosenttia, Turussa 91,1 prosenttia, Oulussa 81,0 prosenttia ja Rovaniemellä 36,2 prosenttia.

Luvuista pistää silmään etenkin Helsingin muita suuria kaupunkeja selvästi pienempi hotellihuoneiden käyttöaste.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti arvelee sen johtuvan ennen kaikkea ulkomaanmatkailijoiden puuttumisesta. Mutta oma osuutensa on kotimaisten matkailijoiden yöpymispäätöksillä.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti. Kuva: Petteri Juuti / Yle

– Ruuhka-Suomen asukkaat ovat matkailleet muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla, ja muu Suomi taas on matkaillut ahkerammin muualla Suomessa kuin pk-seudulla.

Mäki-Fränti selittää sitä koronalla, jota on ollut pääkaupunkiseudulla enemmän kuin muualla. Se vei matkustushaluja pääkaupunkiseudun suuntaan etenkin vuosi sitten, ja samaa pelkoa on edelleen jäljellä.

Lue lisää:

.
.