1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Putkirikko

Juvalla havaittuun putkirikkoon liittyvät työt aloitetaan tänään – voi aiheuttaa vedenjakeluhäiriötä

Putkirikko havaittiin Juvalla eilen kuntalaisen tekemän ilmoituksen perusteella. Samanaikaisesti Juvalla on ollut miltei kaksi viikkoa voimassa talousveden keittokehotus.

Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Juvalla eilen havaittua putkirikkoa ryhdytään korjaamaan tänään. Järvi-Saimaan Palvelut kertoi eilen, että vesiputki vuotaa huoltoasema SEO:n lähellä Partalantien vieressä. Tapaus tuli kunnan tietoon kuntalaisen tekemän ilmoituksen perusteella.

– Nyt sinne on saatu sinne kaivuria paikalle. Tilannetta selvitetään parhaillaan, Juvan kunnan tekninen johtaja Vesa Kankkunen kertoo.

Putkirikkoon liittyvien töiden kerrotaan aiheuttavan häiriötä vedenjakeluun. Vedenjakelu keskeytetään tänään kello 11–17 välisenä aikana Sulkavantien varressa oleville asuinalueilla kuten Partalanpellolla ja Ylämaalla.

Kankkusen mukaan katko voi olla lyhyempikin, mikäli putkirikko saadaan nopeammin kuntoon.

Putkirikko ilmeni Juvan kunnan kannalta haasteelliseen aikaan. Juvalla annettiin viime viikon alussa kehotus talousveden keittoon. Syynä oli vedenjakeluverkostossa todettu pieni määrä suolistoperäisiä enterokokki-bakteereita. Tämän viikon alussa vika paikallistettiin Salajärven vesilaitokselle.

Kankkunen kertoo, että enterokokki-bakteereihin liittyvät löydöt ja putkirikko eivät liity toisiinsa. Kyseessä on pikemminkin sattuma.

– Järjestelmät on tietty iäkkäitä. Meillä on toki olemassa korjausohjelma putkilinjastoille ja muille vesihuoltolaitoksen laitteistoille. Sitä pyritään noudattamaan ja toivottavasti tulevaisuudessa putkirikoista päästään eroon, Kankkunen myöntää.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin terveystarkastaja Mika Merinen vahvistaa, ettei heidän tietoon ole tullut tapauksia, jossa kuntalainen olisi saanut oireita tai tarvinnut hoitoa saastuneen veden takia. Merisen mukaan tilanteessa on toimittu ripeästi ja vedenkeittokehotuksella on pystytty ennaltaehkäisemään muita ongelmia.

Veden keittokehotus on jatkunut Juvalla aina viime viikosta saakka. Vielä kunnassa ei ole käyty keskustelua siitä, tullaanko asukkaille maksamaan jonkinlaisia korvauksia.

– Sitä ei ole vielä linjattu. Se keskustelu käydään sitten, kun tilanne saadaan normalisoitua, Kankkunen muotoilee.

Tilanne on etenemässä Kankkusen mukaan hyvään suuntaan. Kaksi vesinäytettä on osoittautunut testeissä jo puhtaaksi. Kun vielä kolmas kierros osoittautuu puhtaaksi, voidaan veden keittokehotus purkaa. Tulokset valmistuvat huomenna ja kehotus saatetaan purkaa lauantaina.

– Koko ajan olemme menossa parempaa kohti, Kankkunen kiteyttää.

Lue myös:

Vesiongelmat Juvalla paisuvat: vesijohtoverkoston alueella havaittu uusi putkirikko