Hyppää sisältöön

Etelä-Savon tuoremehuasemilla pitää kiirettä – Kerimäellä mehustettiin ensimmäisenä päivänä tuhat kiloa omppuja

Vapaahetoisten pyörittämät tuoremehuasemat ovat kiireisiä heti alkusyksystä. Kerimäellä ja Juvalla on päästy jo hyvään vauhtiin mehustamisessa.

Oman pihan ompuista saa omppumehua esimerkiksi paikallisten maa-jametsätalousnaisten avulla. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Etelä-Savon mehustamoissa pitää kiirettä.

Kerimäellä Makkola-Kuokkalan maa- ja kotitalousseuran ylläpitämä tuoremehuasema aloitti toimintansa maanantaina ja kyseyitä mehustamisen aloittamiseen tuli jo viikkoja aiemmin.

– Tuli jo kyselyitä, että ollaanko elossa ja tehdäänkö mehua. Emme ole ilmoittaneet missään ja siitä huolimatta heti maanantaina oli ruuhkainen päivä, seuran sihteeri Marja Sisko Nousiainen kertoo.

Pelkästään ensimmäisen päivän aikana mehustettiin noin tuhat kiloa omenia. Minimimäärä mehustamiselle on 30 kiloa.

– Useimmiten ihmiset ilmoittaa tuovansa 50 kiloa, mutta sitten tuovatkin 100 kiloa tai enemmänkin ja sitten on vähän ruuhkaa välillä.

Nousiainen uskoo, että mehustamoissa on luvassa aikainen ja nopea sesonki, koska säät ovat vaikuttaneet syksyn omena- ja marjasatoihin. Nousiainen uskoo, että mehustamista tehdään tänä vuonna heidän toimipisteellään kymmenenä päivänä, kuten viime vuonnakin.

– Näyttää siltä, että omenat ei ole kestänyt puussa, vaan kuivuus on vaikuttanut aika tavalla. Toistaalta nyt saadut omenat ovat kunnoltaan hyvälaatuisia ja niistä saa hyvää mehua. toisaalt aon hyvä laatusta. ihan entiseen tyyliin tehdään mehua.

Myös Juvalla maa ja kotitalousnaisten tuoremehuasemalla on seuraavan kahden viikon mehustusajat jo täynnä.