Hyppää sisältöön

Tanska purkaa koronarajoitukset pian eikä luokittele tautia enää yhteiskunnalle vaaralliseksi – ministeri Krista Kiuru: "Toivottavasti Suomi pääsee pian samaan"

Tanska purkaa kaikki koronarajoitukset kahden viikon kuluttua.

Pääministeri Mette Frederiksen esitteli kaksi uutta ministeriä, Jesper Petersenin ja Ane Halsboe-Jørgensenin, Kööpenhaminassa 16. elokuuta. Vielä tällöin tilaisuus pidettiin ulkona ja turvavälien kera. Kuva: Mads Claus Rasmussen / EPA

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei enää luokitella Tanskassa yhteiskunnan kannalta kriittiseksi tekijäksi.

Tanskan terveysministeriö ilmoitti perjantaina, että maassa luovutaan kaikista koronapandemian takia määrätyistä rajoituksista kahden viikon kuluttua 10. syyskuuta.

Terveysministeri Magnus Heunicke perusteli päätöstä sillä, että tautitilanne on Tanskassa hallinnassa. Hän myös sanoi, että rokotuskattavuus kaikissa Pohjoismaissa on ennätyksellisen korkea.

Tanskassa yli 12-vuotiaista on tällä hetkellä rokotettu 80 prosenttia.

Rajoituksia puretaan suunniteltua aiemmin

Viranomaisten mukaan koronavirus ei enää ole yhteiskunnallisesti kriittinen tekijä, koska se ei tällä hetkellä uhkaa yhteiskunnan kriittisiä toimintoja kuten terveydenhuoltoa. Tämän vuoksi Tanska päätti, että monista rajoituksista voidaan luopua suunniteltua aikaisemmin.

Käytännössä Tanska luopuu esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun)koronapassista.

Digitaalinen koronaviruspassi on ollut maassa käytössä 1. heinäkuuta alkaen. Passia on voitu edellyttää esimerkiksi konserteissa ja yökerhoissa. Passien käytön piti alunperin olla voimassa ainakin 1. lokakuuta asti.

Terveysministeri kuitenkin muistutti, ettei pandemia ole vielä ohi eikä hallitus epäröi toimia nopeasti, jos tauti alkaa jälleen uhata yhteiskunnan kannalta tärkeitä toimintoja.

Tanskassa täysin rokotettujen osuus on noussut viime viikkoina vauhdilla. Koko väestöstä täysin rokotettuja on nyt noin 70 prosenttia ja yli 12-vuotiaista 80 prosenttia.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) twiittasi perjantaina illansuussa viitaten Tanskan-uutiseen, että "toivottavasti pääsemme Suomessa pääsemme pian samaan! Rokotuskattavuuden nosto on meilläkin avain yhteiskunnan avaamiseen."

Otsikkoa muutettu 27.8.2021 klo 21.53. Otsikkoon lisättiin sana 'yhteiskunnalle', sillä Tanskan päätös koskee sitä kuinka rajoitustoimia maassa avataan. Tanskan päätös ei ota kantaa taudin vaarallisuuteen yksilölle. Tieto otsikon muuttamisesta lisätty jutun loppuun 6.9.2021 klo 12.45.

Lue lisää:

.
.