Hyppää sisältöön

Orimattilassa kokeillaan virtuaalihammashoitajaa

Näytön ja älypeilin avulla neuvoja sekä palautetta antava järjestelmä on apuna ennalta ehkäisevässä hammashoidossa. Seiskaluokkalaiset pääsevät kokeilemaan sitä ensimmäisenä.

Orimattilassa kokeillaan virtuaalihammashoitajaa. Päijät-Sote on asentanut Orimattilan hammashoitolaan pisteen, jossa asiakas saa opastusta ja vinkkejä suunhoitoon kotona.

Omahoitopisteessä on näyttö, jonka ääreen asiakas istuu. Häntä pyydetään pesemään hampaat ja käyttämään sitten plakkiväritablettia, joka tuo näkyviin harjaamatta jääneet kohdat. Järjestelmä antaa älypeilin avulla asiakkaalle palautetta ja ohjeita, miten hampaiden harjausta voisi parantaa.

Virtuaalihammashoitaja kertoo myös, miksi hampaiden omahoito on tärkeää ja kannustaa huolehtimaan suun terveydestä.

Tavoitteena on vähentää jännitystä tarkastuskäynneillä ja lisätä ennalta ehkäisevää hoitoa, joka jää usein vähemmälle muun hammashoidon ohessa.

Järjestelmää pääsevät kokeilemaan ensimmäisenä Orimattilan 7. luokan oppilaat hammastarkastusten yhteydessä. Kokeilu on mahdollista järjestää muillekin Orimattilan suun terveydenhuollon asiakkaille.

Jos kokemukset ovat hyvät, laajennetaan virtuaalihoitajan käyttöä myös muihin Päijät-Soten hammashoidon yksiköihin. Hyvinvointiyhtymän mukaan yksi vaihtoehto on Hollolan uusi sote-keskus, joka avautuu vuodenvaihteessa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.