1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. espanjansiruetana

Nyt ei kannata vielä lopettaa espanjansiruetanoiden torjuntaa

Espanjansiruetanoiden torjunta on tarpeen myös syksyllä, sillä kaikkiruokainen laji on sopeutunut hyvin Suomen viileään ilmastoon.

Suomessa havaitut espanjansiruetanat ovat yleensä olleet murretun oranssinpunaruskeita, likaisenruskeita tai mustia. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Vieraslajien torjunta on haastavaa ja pitkäjänteistä työtä. Esimerkiksi yksi espanjansiruetana voi tuottaa yhden kesän aikana suotuisissa olosuhteissa jopa kolme sataa munaa. Kaiken lisäksi espanjansiruetana on kaksineuvoinen (hermafrodiitti) eli yksi yksilö voi samaan aikaan olla sekä naaraana että koiraana. Parittelun jälkeen molemmat yksilöt voivat tuottaa munia, minkä vuoksi kanta voi kasvaa nopeasti.

Yksi keväällä kerätty kaikkiruokainen tappajaetana tarkoittaa satoja etanoita vähemmän syksyllä. Kuva: imago/blickwinkel/ All Over Press

Tavallisesti aikuiset nilviäiset kuolevat talvella, mutta osa aikuisista voi kuitenkin talvehtia leutoina talvina tai suotuisissa paikoissa. Sen sijaan niiden munat ovat hyvin talvehtimiskykyisiä. Tästä syystä kaikkiruokaisen espanjansiruetanan torjunta on tarpeen myös syksyllä.

Riihimäellä perinteitä torjuntatyössä

Riihimäellä espanjansiruetanoita varten on tänä kesänä ollut eri puolilla kaupunkia lähes 20 roska-astiaa. Riihimäellä on pitkät perinteet haitallisen vieraslajin, espanjansiruetanan torjunnassa.

Hämeenlinnassa etanaroskikset ilmestyivät katukuvaan ensimmäisen kerran tänä vuonna. Etanaroskiksia on Hämeenlinnassa kaikkiaan viidessä eri kohteessa. Toukokuussa oranssin väriset roskikset vietiin ensin Kirjurinpuistoon, Solvikinpuistoon sekä Kalvean immen puistoon. Kesän aikana tehtyjen havaintojen perusteella roska-astiat on viety myös Hattelmalaan ja Rengontien varteen.

Etanaroskisten kyljessä on ohjeet espanjansiruetanan tunnistamiseen ja torjuntaan. Etanaroskikset ovat käytössä Hämeenlinnassa kokeiluluontoisesti ja ne kerätään talveksi pois. Jos vieraslajin torjuntaa tarkoitettu kokeilu on onnistunut, niin roskikset tuodaan maastoon jatkossakin, kerrotaan Hämeenlinnan kaupungilta.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.