1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirurgia

Satasairaala aloitti robottiavusteiset tekonivelleikkaukset ensimmäisten joukossa Suomessa

Satasairaala otti käyttöön tekonivelrobotiikan kolmantena Suomessa. Ensimmäisenä ehti Oulun yliopistollinen keskussairaala toukokuussa ja sen perään Mikkelin keskussairaala viime viikolla.

Ortopedi Matti Sävelä suoritti ensimmäisen robottiavusteisen polven tekonivelleikkauksen Satasairaalan leikkaussalissa 25.8.2021. Kuva: Satasairaala

Satasairaala on aloittanut robottiavusteiset tekonivelleikkaukset ensimmäisten joukossa Suomessa.

Ensimmäinen robottiavusteinen polven tekonivelleikkaus tehtiin Porissa keskiviikkona. Koko maassa tekonivelrobotti on ollut mukana leikkauksissa vasta toukokuusta lähtien Oulussa ja viime viikosta lähtien Mikkelissä.

Tekonivelrobotti on noin metrin korkuinen robottikäsivarrella varustettu laite. Kirurgi käyttää robottikättä erityistä tarkkuutta vaativiin leikkauksen vaiheisiin.

Tarkka teknologia minimoi luuta ympäröiviin kudoksiin syntyvät vauriot.

Mahdollisuuksia laajentamiseen

Tekonivelrobotiikkaa on mahdollista käyttää myös lonkan tekonivelkirurgiassa, mutta Satasairaalassa se on otettu käyttöön toistaiseksi vain polven tekonivelleikkauksissa.

­– Meillä tekonivelrobotin suurin hyöty syntyy polviproteesileikkauksissa, joita teemme vuosittain noin 600 kappaletta. Normaali leikkaustahti on kolme polven tekonivelleikkausta päivässä. Lonkan tekonivelleikkauksia varten tulisi hankkia toinen vastaava laite toimenpidekohtaisella ohjelmistolla, kertoo ylilääkäri, ortopedi Matti Sävelä Satasairaalan tiedotteessa.

Robotin vuosikustannus on sairaalalle noin 200 000 euroa.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.