Hyppää sisältöön

Yhdysvallat on surmannut Afganistanin Isisin suunnittelijan lennokki-iskussa

Kabulin lentokentän lähialueella sattuneessa räjähdyksessä kuoli yli 100 ihmistä. Myöhemmin maan itäosissa tehtiin toinen isku. Molemmissa iskuissa osallisena oli Afganistanissa toimiva Isis-haara.

Taliban-taistelija Kabulin lentokentän ulkopuolella, jossa eilen tapahtui räjähdys. Kuva: Wakil Kohsar / AFP

Yhdysvallat kertoo surmanneensa äärijärjestö Isisin Afganistanin haaran iskujen suunnittelijan maan itäosiin tehdyssä lennokki-iskussa.

Yhdysvaltain asevoimien edustajien mukaan kohteeksi valittu Isisin jäsen näyttää kuolleen iskussa, jonka ei kerrota aiheuttaneen siviiliuhreja.

Isku tehtiin alle kaksi vuorokautta sen jälkeen, kun terrori-isku surmasi yli 160 afganistanilaista ja 13 yhdysvaltalaissotilasta Kabulin lentoaseman ulkopuolella. Afganistanin Isis ilmoitti tehneensä iskun.

Tiedossa ei ole, epäilläänkö surmatun Isisin jäsenen osallistuneen suoraan torstain iskun suunnitteluun.

Iskun seurauksena Yhdysvaltain joukkojen on kerrottu tiivistävän yhteistyötä Talibanin kanssa. Joukkojen on määrä olla ainakin elokuun loppuun asti Afganistanissa ja amerikkalaiset haluavat estää uuden itsemurhaiskun.

Valkoisen talon tiedottajan Jen Psakin mukaan asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että iskut siviilejä ja Yhdysvaltain joukkoja vastaan voivat toistua lähipäivinä.

Tällä hetkellä Kabulin lentokentällä ainakin 5 000 ihmistä odottaa evakuointeja.

Iskun tehnyt Afganistanin Isis-haara on viime vuosina tehnyt hyökkäyksiä siviilejä vastaan. Tiedettävästi ryhmä on vastuussa moskeijoissa, julkisilla paikoilla ja jopa sairaaloissa tehdyistä iskuista.

Lue lisää: