1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puistot

Kymmenen suomalaista puistoa sai kansainvälisen tunnustuksen – puolet vihreistä lipuista jälleen Kotkaan

Viheralueiden laadusta kertovia vihreitä lippuja on nyt Suomessa yhteensä kymmenen. Kotkassa liputetaan viidessä puistossa, joista osa on saanut ensimmäisen tunnustuksensa jo kaksi vuotta sitten.

Kotkan Karhulassa sijaitsevaa Jokipuistoa on sanottu yhdeksi Suomen kauneimmista puistoista. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Kymmenen suomalaista viheraluetta sai tänä vuonna Green Flag Award -tunnuksen.

Tunnus on merkki siitä, että viheralueen kunnossapidon ja hallinnoinnin hyvä laatu on arvioitu ja tunnustettu. Kansainvälistä palkintojärjestelmää hallinnoi englantilainen Keep Britain Tidy -organisaatio. Suomessa järjestelmää hallinnoi Viherympäristöliitto.

Suomessa on palkittu laadukkaasti ylläpidettyjä Green Flag Award -viheralueita viiden vuoden ajan. Puistoja ylläpitävät tahot ilmoittavat puistonsa tunnuksen hakuun itse.

Kotkan puistot ovat olleet mukana vuodesta 2019, jolloin tunnus annettiin Sapokan vesipuistolle, Katariinan Meripuistolle ja Jokipuistolle.

Esimerkiksi Kotkan Jokipuisto sai jo tuolloin kiitosta erityisesti komeista graniittimuureista vesiputouksineen, lummelammesta ja näyttävistä istutuksista. Tuomareiden mielestä Heikki Laaksosen suunnittelema Jokipuisto on yksi hienoimpia puistoja Suomessa, Viherympäristöliitto tiedotti vuonna 2019.

27 kohdan kriteeristö

Viime vuonna Kotka sai viidelle puistolleen GFA-tunnuksen. Tunnustus on voimassa vuoden kerrallaan, mutta kaikki Kotkan viisi puistoa kantavat tunnusta jälleen. Tänä vuonna tunnuksen sai ennätyksellinen määrä suomalaisia puistoja. Uusina puistoina listalle nousivat Espoon ja Mikkelin puistot.

Puistot arvioidaan 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla. Tuomaristo käy puistoissa paikan päällä ja tutkii puistojen hallinnointisuunnitelmat.

Tänä vuonna Suomen viheralueet saivat tunnustusta tuomareilta erityisesti kulttuurihistorian ja perinnemaisemien vaalimisesta, viihtyisistä ja turvallisista kokonaisuuksista sekä monipuolisista ratkaisuista puistojen hallinnoinnissa.

Tunnuksen saaneita puistoja ja viheralueita on yhteensä 15 maassa yli 2 000. Suomen ja Ison-Britannian lisäksi puistoja arvioidaan muun muassa Meksikossa, Turkissa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.