Suomi sai evakuoitua Kabulista turvamiehiä perheineen USA:n lennolla – Haavisto Yhdysvaltojen avusta: "Uskon, että tämä oli vastapalvelus"

Kabulista evakuoituja turvamiehiä ja heidän perheenjäseniään oli yhteensä 83. Kaikkiaan Suomi on evakuoinut Afganistanista 413 ihmistä. Haaviston mukaan Yhdysvaltain apu Suomelle on vastavuoroista, sillä Suomen kautta on myös evakuoitu Yhdysvaltain kansalaisia.

Poliitikko, Vihreän liiton kansanedustaja ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kuvattuna kotimaisemissaan Kulosaaressa, Helsinki, 28.8.2021.
Tekijät

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Afganistanista on saatu evakuoitua yhteensä 83 Suomen suurlähetystön turvamiestä ja heidän perheenjäsentään. Suurin osa evakuoiduista oli Haaviston mukaan lapsia.

Haavisto kertoi lauantaina tiedotustilaisuudessa, että evakuointilistalle hyväksyttyihin henkilöihin otettiin yhteys heti valtioneuvoston tekemän päätöksen jälkeen tiistaina myöhään Suomeen aikaa.

Keskiviikkona evakuoitavat pääsivät bussin kyydissä Kabulin lentoaseman eteläportille, mutta matka tyssäsi Talibanin tiesululle.

Haaviston mukaan aiempina päivinä pitkä bussijono lentokentälle oli liikkunut hitaasti, mutta keskiviikkona se ei enää liikkunutkaan.

Haaviston mukaan tilanne oli vaikea. Bussi odotti 700 metrin päässä lentokentälle pääsystä Talibanin tiesululla, mutta evakuointia ei päästy tekemään.

– He joutuivat odottamaan 58 tuntia tiesululla, eli kyseessä oli aikamoinen operaatio myös heille, Haavisto kertoi Ylen haastattelussa tiedotustilaisuuden jälkeen.

Suomi pyrki välikäsien kautta viestittämään Talibanin tiesululle, että bussissa olijoiden tilapäiset matkustusasiakirjat ovat kunnossa ja heillä on oikeus päästä Suomeen.

– Tiesululle viestiminen oli hyvin vaikeaa, ja siinä jouduttiin käyttämään paljon välikäsiä, missä myös amerikkaisilla oli keskeinen rooli. Otimme myös yhteyttä maihin, joilla on vielä edustus Afganistanissa, eli Qatariin, Turkkiin ja Venäjään ja saimme näiltäkin paljon apua, Haavisto sanoo Ylen haastattelussa.

– Viimein erilaisten diplomaattisten kanavien ja myös amerikkalaisten kautta saimme heille luvan kulkea kävellen 700 metriä kohti lentoasemaa ja amerikkalaisten kontrollipistettä.

Viimeisimpänä evakuoidut nyt matkalla Suomeen

Eilen ilallalla Yhdysvaltain joukoilta tuli Suomeen tieto, että bussissa olleet henkilöt pääsivät jatkamaan matkaa jalan. Noin tuntia myöhemmin Suomi sai vahvistuksen, että 83 hengen joukko on päässyt terminaaliin.

– Tilanne on ollut äärimmäisen hektinen. Tiesululla on ollut valtava ruuhka, eikä busseja ja kävelijöitä ole päästetty.

Ilmeisesti Suomen bussin kohdalla tehtiin jonkinlainen poikkeus.

– Ymmärsin, että perjantai ja lauantai ovat niitä päivä, jolloin amerikkalaiset pääosin evakuoimat omiaan. Oli onni, että tämä suomalaisten ryhmä saatiin mahdutettua amerikkalaisten koneisiin ja heidät saatiin turvallisesti välilaskupaikkaan.

Tänään 83 evakuoitua ovat päässeet välilaskupaikkaan, josta matka jatkuu Suomeen.

Haavisto: Yhdysvaltojen apu Suomelle vastavuoroista

Suomi sai lähetystöön palkattujen turvamiesten ja näiden perheiden evakuointiin merkittävästi apua Yhdysvalloilta. Mutta miksi Yhdysvallat auttoi niin paljon Suomea?

– Yhdysvalloilla on ollut koko kenttä hallussaan ja he sitä kontrolloivat, Haavisto sanoo haastattelussa.

Toisaalta hän myös uskoo, että kyse on vastavuoroisesta avusta Suomen ja Yhdysvaltain välillä. Suomi on Haaviston mukaan auttanut nimittäin Yhdysvaltoja omissa evakuoinneissaan Afganistanista.

– Meidän virkamies- ja sotilastasolla on saatu erittäin hyvä yhteistyösuhde Yhdysvaltoihin, ja myös me autoimme heidän kansalaisiaan Suomen kautta evakuoinnin kestäessä – ja saimme siitä kiitosta. Uskon, että tämä oli vastapalvelus heidän puoleltaan.

Kiitoksia Suomi sai evakuoinneissa auttamisesta Haaviston mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriltä eli Anthony Blinkeniltä.

– Kun heidän ihmisiään on autettu, he ovat valmiita auttamaan Suomeen evakuoitavia, Haavisto sanoo Ylelle.

Kaikkiaan Suomi on evakuoinut 413 ihmistä Afganistanista

Suomi on saanut evakuoitua Afganistanista yhteensä 413 ihmistä. Aiemmin on kerrottu, että Kabulista evakuoitiin 250 Suomen kansalaista sekä Suomen lähetystössä työskennellyttä perheineen. Lisäksi evakuoitiin yhteensä 80 EU-delegaatioon ja Nato-operaation Suomen-kiintiöön kuuluvaa.

Haaviston mukaan turvallisuustilanne Afganistanissa on ailahteleva.

– Isku lentokentälle kertoo siitä, mitä on odotettavissa: Isisin iskuja paitsi amerikkalaisia, niin myös jopa talibaneja vastaan. Erilaisia sisällissodan elementtejä on maassa selvästi ilmassa, Haavisto kommentoi Ylelle.

Ylen tiedot: Noin 45 vartijaa jäi Afganistaniin

Afganistaniin jäi Ylen tietojen mukaan arviolta 45 vartijaa, jotka suojasivat Suomen suurlähetystöä ja pelkäävät nyt Talibanin kostoa.

Nämä vartijat eivät päässeet evakuointilistalle, sillä listalle lisättiin vain vartijoita, jotka olivat tehneet henkilösuojausta eli suojanneet lähetystön väkeä suurlähetystöalueen ulkopuolella.

Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän ei voi kommentoida listan ulkopuolisten henkilöiden tilannetta. Hän totesi samoin myöhemmin Ylen haastattelussa.

Ulkoministerin mukaan valtioneuvosto joutui tekemään rajauksen muiden muassa näkyvässä roolissa oleviin henkilöihin.

Lisäksi Afganistanissa on edelleen Suomen evakuointilistalla olevia yksittäisiä ihmisiä ja Suomen kansalaisia, jotka eivät ole päässeet Kabuliin evakuointia varten.

– Ihmisiä, jotka eivät ole sairauden tai esimerkiksi synnytyksen vuoksi voineet evakuointilennoille liittyä. Lisäksi meillä on perheenyhdistämisprosesseja Suomessa jo asuvien afgaaniperheiden osalta ja näitä pyrimme helpottamaan, Haavisto sanoo Ylen haastattelussa.

Lue myös: