Suomen suurlähetystölle työskennelleitä turvamiehiä jäi ilman viimeistä palkkaa ja evakuointilistan ulkopuolelle – "He jättivät meidät tänne"

Ylen haastatteleman vartijan mukaan paikallinen alihankkijafirma oli pitänyt toivoa yllä koko viikon, että turvamiesten joukko olisi Suomen evakuointilistalla. Ilman viimeistä palkkaa jäänyt vartija kertoo olevansa pulassa, koska ruuan hinta nousee Kabulissa.

Joukko afganistanilaisia järjesti mielenilmauksen Kabulissa lauantaina. He kertovat työskennelleensä turvamiehinä Suomen suurlähetystölle ja vaativat nyt päästä Suomen evakuointilistalle. Kuva: Ylen haastattelema vartija

Joukko Suomen suurlähetystöä ja suurlähettilään asuntoa turvanneita vartijoita järjesti mielenilmauksen eilen lauantaina, kun selvisi että heidän toivonsa Suomeen evakuoinnista oli käymässä vähiin. Asiasta kertoo Suomen Kabulin suurlähetystön entinen turvamies Ylen englanninkieliselle uutistoimitukselle Yle Newsille.

Vartija kertoo, että he kokoontuivat sisäpihalle Kabulissa ja vaativat Suomea auttamaan heitä, sillä he ovat työskennelleet jopa vuosia suurlähetystolle. Heillä oli mukana tulostettuja Suomen lippuja ja kopioita heidän henkilöllisyystodistuksistaan.

Yle ei kerro vartijan nimeä, koska hän pelkää Afganistanissa vallan ottaneen Talibanin kostoa.

Yle on nähnyt vartijalle myönnetyn, Suomen ulkoministeriön kirjoittaman työtodistuksen, jossa hän saa kiitosta hyvästä työstään. Vartijan tehtävänä oli turvata suomalaisten diplomaattien käyttämiä kiinteistöjä.

– He jättivät meidät tänne, vartija kirjoittaa pikaviestipalvelussa.

Vain “Suomen lippu hihassa” työskennelleet evakuoitiin

Evakuoitavia afganistanilaisia nousemassa kuljetuskoneeseen Hamid karzain lentoasemalla Kabulissa. Kuva: Donald R. Allen / Yhdysvaltain ilmavoimat

Vartija välitti työkavereidensa kirjoittaman lausunnon Ylelle.

– Suomi on yksi maista, joka jätti useita vuosia heille työskennelleet turvallisuustyöntekijät, jotka suojasivat suomalaisten diplomaattien elämää viimeiset kaksi vuosikymmentä. On aika pelastaa heidän [vartijoiden] elämänsä ja perheensä, vartijoiden lausunnossa sanotaan.

Yle pyysi ulkoministeriöltä kommenttia Afganistaniin jääneiden turvamiesten maksamattomista palkoista ja evakuointilistan ulkopuolelle jäämisestä sunnuntaina tuloksetta.

Ulkoministeri Pekka Haavistolta kysyttiin eilen lauantaina tiedostustilaisuudessa Afganistaniin jääneistä turvamiehistä, jotka eivät päässeet Suomen evakuointilistalle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

– Valtioneuvosto on pyrkinyt rajaamaan evakuointilistan ensinnäkin sellaisiin henkilöihin, joilla on työsuhde Suomeen, jotka ovat lähetystölle tehneet töitä ja ovat näkyvässä roolissa, niin sanotusti Suomen lippu hihassa tehneet töitä. Nyt emme voi ottaa muiden ihmisten tilanteeseen tässä kantaa, Haavisto sanoi lauantaina.

Alihankkija antoi ymmärtää, että turvamiehet pääsisivät Suomeen

Vartija kertoo, että hän ja hänen työkaverinsa eivät ole saaneet viimeistä, kahden viikon palkkaansa. He työskentelivät 14. elokuuta asti, jolloin heille kerrottiin töiden loppumisesta Talibanin edettyä Kabuliin.

Kabulin suurlähetystön turvallisuudesta vastasi suomalainen alihankkija, joka puolestaan käytti afganistanilaista alihankkijayritystä Tahiri Protections Risk Management Consultingia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tiistaina, että osa Tahirin työntekijöistä oli oikeutettu evakuointiin. Ylen lähteen mukaan he muodostavat kolmanneksen lähetystön turvamiehistä. Loput noin 40 vartijaa on jätetty Talibanin hallitsemaan Kabuliin.

Vartijan mukaan Tahiri oli pitänyt toivoa yllä koko viikon, että he olisivat Suomen evakuointilistalla. Lopulta Tahiri kertoi heille, että he eivät saisi viimeistä palkkaansa ja että heitä ei evakuoitaisi.

Vartija kertoo joutuneensa rahavaikeuksiin, koska ruuan hinta nousee Kabulissa.

Eilen lauantaina ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi, että viimeiset 83 ihmistä evakuoitiin perjantai-iltana Yhdysvaltain sotilaiden avustuksella. Evakuointia turvanneet suomalaissotilaat olivat jo lähteneet maasta ennen sitä.

Yle yritti tavoittaa suomalaista alihankkijaa maksamattomista palkoista, mutta ei saanut vastausta ennen jutun julkaisua.