Ulkoministeriön erityisedustaja: Suomen evakuointioperaatio Afganistanista ei ole vielä päättynyt – jatkossa korostuu EU:n rooli

Ulkoministeriön erityisedustaja Pekka Kaihilahti toteaa Suomen evakuointioperaation olevan edelleen käynnissä. Evakuointien jatkotoimissa hän arvioi EU:n roolin kasvavan.

Kabulista evakuoituja ihmisiä saapui Köönpenhaminan lentokentälle 27. elokuuta. Kuva: Mads Claus Rasmussen / AFP

Ulkoministeriön Afganistanin-erityisedustajan Pekka Kaihilahden mukaan Suomen evakuointioperaatio ei ole vielä päättynyt, vaikka Suomi lopetti evakuointilennot Kabulin lentokentältä viime perjantaina.

Kaihilahti kuitenkin täsmentää, että Kabulin lentokentältä evakuoitavat ovat päässeet pois Afganistanista. Aiemmin on ollut esillä muun muassa vaihtoehto jatkaa evakuointeja Afganistanista maateitse naapurimaiden kautta.

Pekka Kaihilahtiarvioi Ylen aamussa, että Euroopan unionin puitteissa tehty yhteistyö tulee lisääntymään, kun evakuointien jatkoa kartoitetaan.

– EU on ollut kovin näkymätön viime aikoina, mutta mitä enemmän tässä mennään eteenpäin, sitä enemmän EU:n merkitys tulee esille, Kaihilahti sanoo.

Kaihilahti toteaa, että Suomi ja EU voivat tehdä evakuointien jatkotoimissa alueella yhteistyötä kumppanimaidensa kanssa, käyttää yhteistä vaikutusvaltaa ja yhteisiä kontakteja.

Afganistanin tarvitsema kehitysapu antaa sitä tarjoaville maille neuvotteluvaltaa

Erityisedustajan arvion mukaan Afganistanin tarvitsema taloudellinen apu antaa neuvotteluvaltaa kehitysyhteistyötä tarjoaville maille, kuten Suomelle, Yhdysvalloille ja EU:lle.

– Afganistania kohtaa tällä hetkellä suuri humintaarinen katastrofi, sen talous on aivan kaatumispisteessä ja sen varat on jäädytetty ulkomailla. Jos Taliban haluaa, että tästä ahdingosta jollain tavoin päästään jatkossa ylöspäin, se tarvitsee myös kehitysyhteistyötä, Kaihilahti toteaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi lauantaina tiedotustilaisuudessa, että laajennetulle evakuointilistalle hyväksyttyihin henkilöihin otettiin yhteys valtioneuvoston tekemän päätöksen jälkeen tiistaina. Heistä 83 oli saatu evakuoitua ennen tiedotustilaisuutta.

Lue myös: