1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kajaani laittaa sisäliikuntapaikat kiinni ainoana Suomessa – pandemiapäällikkö: vain rokottamattomien rajoittamiseen ei ole poliittista tahtoa

Kajaanin päätös on poikkeuksellinen. Esimerkiksi Helsinki on tulkinnut avin määräystä niin, että liikunnassa täytyy pystyä takaamaan mahdollisuus pitää kahden metrin turvaväli. Kainuun ilmaantuvuusluvun arvioidaan nousevan Uudenmaan ohi lähipäivinä.

Kajaani laittaa sisäliikuntapaikat kiinni ainoana Suomessa
Kajaani laittaa sisäliikuntapaikat kiinni ainoana Suomessa

Kajaanissa viikko viikolta pahentunut koronatilanne on ajanut kaupungin keskeyttämään sisäliikuntaharrastukset.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että asiaa seurataan ainakin kaksi viikkoa.

Myös koululiikunta siirtyy ulkotiloihin Kajaanissa. Kaupungin ilmaantuvuusluku on 400 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta. Koko maakunnan luku on nyt 285 tartuntaa.

Koukkari arvioi, että Kainuu nousee kärkipaikalle Uudenmaan ohi koronatartuntojen suhteen lähipäivinä.

Vielä viime viikolla Kainuussa haluttiin taata lasten ja nuorten harrastaminen. Nyt ne on suljettu Kajaanin kaupungin tiloissa, kunnes toisin ilmoitetaan.

Ryhmäsisäliikunnan keskeyttämistä suositellaan myös yksityisille palveluntarjoajille. Osa toimijoista on pienentänyt ryhmäkokojaan, ja esimerkiksi Kajaani Gymnastic aikoo jatkaa harjoituksia osittain ulkona, terveysturvallisesti ja lajiliiton ohjeistuksin.

Puheenjohtaja Birit Oksman kertoo, että muutokset tulivat nopealla aikataululla. Vielä perjantaina tieto oli toinen. Viikonloppuna seurassa tehtiin monin hartioin töitä, että asiat saatiin järjestymään.

– On tärkeää, että lapset pääsee harrastamaan monen kuukauden jälkeen ja ovat koulutyön lisäksi mukana myös ohjatussa toiminnassa, sanoo Oksman.

Pandemiapäällikkö näkee, että yksinkertaisinta olisi sallia ryhmäliikunta sisä- ja ulkotiloissa nuorille ja aikuisille, joilla on kaksi rokotetta.

– Ja kohdistaa rajoitustoimet heihin, joilta kaksi rokotetta puuttuu. Tähän olisi tekninen valmius ja todistusvalmius. Henkistä ja poliittista valmiutta tähän ei ainakaan ole tähän mennessä ollut, sanoo Koukkari.

Kajaanin päätös on poikkeuksellinen, koska esimerkiksi suurista tartuntamääristä kärsinyt Helsinki on tulkinnut aluehallintoviraston määräystä niin, että liikuntasalissa täytyy pystyä takaamaan osallistujille mahdollisuus pitää kahden metrin turvaväli.

Kainuussa pandemiapäällikköä huolettaa nuorten aikuisten heikko rokotekattavuus.

– Näillä rajoituksilla pyritään minimoimaan altistumisen riski. Nuoremmillakin tartuntoja on, mutta ei voida katsoa että rajoituksia pitää kohdistaa pelkästään kouluikäisiin. Kyllä aikuisetkin saavat ryhdistäytyä.

Kaupunki haluaa taltuttaa tartuntoja sisäharrastustiloja sulkemalla. Katso videolta miten tekninen johtaja Jussi Heikkinen perustelee tilannetta ja mitä nopeasta käänteestä Kajaani Gymnastic -seurassa ajatellaan: