1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katuvalot

Raisio sammuttaa arkiöiksi katuvaloja osana kaupungin sopeutusohjelmaa

Valoja on tarkoitus pitää päällä pääkaduilla ja puistoalueilla. Valojen sammuttamisella haetaan 90 000 euron vuosisäästöjä.

Raision säästöohjelma sammuttaa osan tieverkoston katuvaloista. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Raision katuvaloja aletaan syyskuun alusta lähtien sammuttaa arkiöiksi kello 01–05. Katuvaloja ei ole tarkoitus sammuttaa pääkaduilta ja myös puistoalueilla valot pyritään pitämään päällä, kertoo Raision kaupunki verkkosivuillaan.

Sammutukset ovat osa Raision sopeutusohjelmaa. Viikonloppuöisin valojen on tarkoitus palaa normaalisti.

Katuvalot sammutetaan ensin kokonaan sopeutusohjelmaan kirjatuilla väylillä eli kokoojakaduilla sekä omakotialueiden tonttikaduilla. Myöhemmin on mahdollista harkita uusittujen led-katuvalojen pitämistä päällä pienellä teholla.

Kaupungin mukaan valoja ei ole tarkoitus sammuttaa pääkaduilta, mutta käytännön toteutus saattaa poiketa jonkin verran ohjelmaan kirjatusta. Joillakin alueilla katuvalokeskukset ohjaavat samanaikaisesti pääkatuja ja kokooja- tai tonttikatuja, jolloin valoja ei voi sammuttaa pimentämättä myös pääkatua.

Osa sopeutusohjelmaa

Raision sopeutusohjelmalla tavoitellaan yhteensä yli kolmen miljoonan euron säästöjä parin seuraavan vuoden aikana.

Katuvalojen sammutuksilla haetaan noin 90 000 euron vuosisäästöjä. Vuoden 2021 tavoiteltu säästö on 45 000 euroa.

Katuvalojen sammuttamisella on myös yhteys ilmasto-ohjelman tavoitteisiin, kun katuvalojen sammutukset vähentävät Raision hiilidioksidipäästöjä, kertoo kaupunki.