Hyppää sisältöön

Katso lyhytdokumentti: Muunsukupuolinen Pinja Pieski ei tiennyt lapsena muista sateenkaarisaamelaisista – toivoo esikuvia tuleville sukupolville

Nuori sateenkaarisaamelainen ei jää odottamaan, että joku muu toisi vähemmistön vähemmistön äänen kuuluville. Lapsena hänellä ei ollut vertaisiaan esikuvia, mutta toivoo sellaisia seuraaville sukupolville.

Pinja Pieski, vähemmistö vähemmistön sisällä, Vehádat vehádaga siste, Yle Areena, Sohkaršohkka
Lyhytdokumentti Vähemmistö vähemmistön sisällä on tekstitetty suomeksi ja se on katsottavissa Yle Areenassa.

Aurinko paistaa, elokuu on vasta alkupuolella. Utsjoen pieni kylä on täyttynyt saamenpukuun pukeutuneista ihmisistä ja värikkäistä lipuista.

Pinja Pieski kulkee joukon edellä ja huutaa megafoniin pohjoissaameksi: "Tässä me olemme, me olemme kirjavia! Transoikeudet Saamenmaalle!"

Pieski järjesti Sápmi Priden, Saamenmaan oman pridetapahtuman Utsjoelle, sillä hän halusi sateenkaarisaamelaisten näkyvän ja kuuluvan. Yksi tärkeimmistä asioista Pieskin mukaan on se, että tulevaisuudessa saamelaisnuorilla olisi esikuvia, sellaisia, jotka Pieskin lapsuudesta puuttuivat.

Ylen saamenkielisen Sohkaršohkka-nuortentoimituksen lyhytdokumentissa Vähemmistö vähemmistön sisällä muunsukupuolinen Pinja Pieski pohtii, miten sukupuoli-identiteetin kirjavuus näkyy saamelaisyhteisössä ja kuinka sitä tulisi paremmin huomioida.

Nuorelta sateenkaarisaamelaiselta puuttuivat esikuvat

Pinja Pieski muutti kotoaan Tenojokilaaksosta 16-vuotiaana Helsinkiin. Vaikka lapsuus Saamenmaalla olikin ihanaa, on kaupungissakin puolensa. Sateenkaariyhteisö on suurempi, yksittäinen ihminen ei erotu joukosta samalla tavalla.

Pieski ei muista, että lapsuudenkodissa tai koulussa oltaisiin puhuttu sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Hän onkin kaivannut yhtä asiaa: esikuvia.

Vähemmistö vähemmistön sisällä -dokumentti on kuvattu Utsjoella Sápmi Pride -tapahtuman yhteydessä. Kuva: Xia Torikka / Yle

Vasta aikuisena hän on ymmärtänyt, että ympärillä on kaikessa hiljaisuudessa ollut sateenkaari-ihmisiä.

– He eivät ole voineet olla avoimesti sellaisia kuin ovat ja siksi minäkään en ole heistä tiennyt, Pieski kertoo.

Pieski pohtii, että sateenkaarisaamelaisten näkyvyys esimerkiksi Sápmi Priden kaltaisten tapahtumien kautta voi auttaa jotakuta asian kanssa kipuilevaa nuorta. Hän pitää tärkeänä, että nuori voi nähdä ja kuulla sateenkaarisaamelaisista.

Millainen saamenpuku?

Muunsukupuoliselle saamenpuvun valinta voi tuottaa haasteita, sillä puvut on jaoteltu vaan miehille ja naisille.

Pinja Pieski kertoo dokumentissa, että hänestä tuntuu haasteelliselta miettiä, millainen puku hänelle sopisi. Sápmi Pridessa hän on valinnut ylleen isänsä vanhan Utsjoen mallisen saamenpuvun.

– Joskus se tuntuu ikävältä, kun puen naisen saamenpuvun, mutta joskus se taas on ihan ok. Sitten taas miesten puku tuntuu paremmalta, mutta ei sekään ole aivan oikea, pohtii Pieski.

_Juttua korjattu 31.8.2021 kello 13.07: Tarkennettu, että seksuaalisuudesta puhumisen sijaan ei puhuttu seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Tarkennettu myös, että Pieski pohtii, millainen puku hänelle sopisi ja että hän pukeutui Sápmi Pridessa isänsä vanhaan pukuun.
_