Hyppää sisältöön

Luonnonsuojelualueen viereinen puro näyttää jatkuvasti öljyiseltä, mutta ei ole sitä – näin kuka tahansa voi testata, onko vesistö saastunut

Helsingin Vanhankaupunginselkään yhteydessä oleva Säynäslahden kanaali herättää ohikulkijoissa ihmetystä. Purossa voi havaita milloin vihreän, milloin mustan päällyskalvon.

Säynäslahden kanaalin pintaa peitti lauantaina tummanpuhuva kalvo. Kuva: Elina Hiltunen / Yle

Helsingin Lammassaaren ja Pornaistenniemen välissä sijaitsee Säynäslahden kanaali. Kanaali on keskellä erittäin suosittuja ulkoilualueita, eli ohikulkijoita riittää.

Ohikulkijoilla onkin ollut syytä äimistellä kanaalia: Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) elokuun alussa puron muuttumisesta vihreäksi, kun taas elokuun viimeisenä viikonloppuna vettä peitti mustanpuhuva, öljymäinen pintakerros.

Epäilyksiä aiheuttaa kanaalin sijainti. Sen päässä sijaitsee teollisuutta, ja lähistöllä on useampi kaupunkilaisten suosima luontokeidas. Saastumisesta tai päästöistä ei kuitenkaan pitäisi olla kyse, kertoo Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden vesitiimin päällikkö Jari-Pekka Pääkkönen.

– Paikalla on ollut alun perin puro, josta on ihmisen toimesta muokattu tällainen kanaali. Kanaalin vesi ei varsinaisesti virtaa mihinkään, vaan seisoo paikoillaan.

Pääkkösen mukaan kanaalin alkupäähän pääsee kuitenkin purkautumaan pohjavettä. Pohjaveteen on usein liuennut rautaa ja muita metalleja. Kun pohjavesi pääsee Säynäslahden kanavassa kosketuksiin ilman kanssa, voi veden päälle syntyä kalvo. Rusehtavan ruosteinen kalvo tarkoittaa rautaa, tummemmat kalvot muita metalleja. Vihreä päälliskalvo taas viittaa vesikasveihin, jotka ovat kuluneen kuuman kesän aikana kasvaneet ajoittain vauhdilla.

Tumma, paksuhko päälliskalvo ei siis välttämättä tarkoita öljyvuotoa. Pääkkösen mukaan asiasta voi kuitenkin ottaa selvää simppelillä tikkutestillä.

– Kun vettä sörkkii tikulla, niin öljy jää kiinni tikkuun. Öljykalvo myöskin pysyy yhtenäisenä tökittäessä, kun taas metallista johtuva kalvo hajoaa osiksi.

Lisäksi öljy tuoksuu bensiinille tai polttoaineelle, kun taas pohjavesistä johtuva kalvo ei lähtökohtaisesti tuoksu. Pääkkönen suosittelee soittamaan pelastuslaitokselle, jos on syytä epäillä veden saastumista.

Pohjavesien tai kasvien aiheuttamat kalvot eivät aiheuta elämille tai ihmisille mitään haittaa. Säynäslahden kanaalissa on runsaasti elämää: Vanhankaupunginselältä puroon ui paljon kaloja.

Pääkkönen on kuitenkin kiitollinen, että ihmisillä riittää mielenkiintoa ympäröivän luonnon suhteen.

– Mielellään otamme tällaisia havaintoja vastaan, kiitokset vaan tarkkaavaisille luonnossa liikkujille, Pääkkönen sanoo.