1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jumalanpalvelus

Korona-aika siirsi jumalanpalvelukset nettiin – Kajaanin seurakunnassa kokemukset ovat hyviä, joten toimintaa kehitetään edelleen

Kajaanin pääkirkkoon asennetaan parhaillaan kolmea kameraa, jotta lähetyksistä tulee entistä laadukkaampia. Tulevaisuudessa kameroita voidaan hyödyntää myös erilaisten musiikkitilaisuuksien striimaamisessa.

Kajaanin kirkko kuvattuna viime vuoden huhtikuussa. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Jumalanpalvelusten striimaaminen on jäänyt pysyväksi toiminnaksi seurakunnissa. Esimerkiksi Kajaanissa seurakunta asentaa parhaillaan pääkirkkoon kolmea kameraa, jotta lähetyksistä tulee entistä laadukkaampia.

Striimaukset aloitettiin, koska koronarajoitusten takia kirkkoon sai tulla vain kymmenen ihmistä kerralla. Striimauksia on seurannut sunnuntaisin lähes sata ihmistä, ja lähetyksiä katsotaan myös hoivakodeissa.

Oppilaitospappi Anna Juntunen kertoo, että striimit ovat monille luonteva tapa osallistua jumalanpalvelukseen.

– Nuoret käyttävät nettiä paljon ja katsovat kaikenlaisia videoita, mutta epäilen, etteivät he herää sunnuntaisin kello 10 katsomaan kirkonmenoja. Sen sijaan striimit ovat tavoittaneet paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole osallistuneet millään tavalla jumalanpalveluselämään ennen korona-aikaa.

Uudet kamerat mahdollistavat tulevaisuudessa monien erilaisten tilaisuuksien striimaamisen. Suunnitteilla on muun muassa iskelmämessut 1. päivä lokakuuta, jonka musiikista vastaavat Kainuun ammattiopiston konservatorion opiskelijat.

– Idea messusta lähti opiskelijoilta itseltään. Nyt meillä on kymmenkunta kappaletta katsottuna. Voin paljastaa, että tulossa on esimerkiksi Paula Koivuniemeä, Hectoria ja edesmennyttä Pave Maijasta. Kun tutut kappaleet tuodaan kirkkoon, niistä löytyy varmasti uusia ulottuvuuksia, Juntunen pohtii.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.