1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saaristokunnat

Saaristossa pienen rengastien pyöräilyreittiä kunnostettiin kesällä – ison rengastien parantamistoimia pohditaan seuraavaksi

Turun saaristossa sijaitsevan pienen rengastien reitti on nyt opastettu uusilla pyöräilyopasteilla. Kunnostuksesta vastasi Varsinais-Suomen ely-keskus.

Arkistokuva Saariston rengastieltä. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Turun saaristossa sijaitsevan pienen rengastien pyöräilyreittiä on kunnostettu kesällä.

Reitti on nyt opastettu uusilla pyöräilyopasteilla. Lisäksi jalankulku- ja pyöräilyväylää uusittiin Paraisten keskustan ja Ersbyn välillä. Ely-keskuksen mukaan myös Lillmälössä asfaltoitiin viimeinen kivituhkapintainen osuus ennen Nauvon lauttarantaa.

– Näin saatiin valmiiksi koko 13 kilometrin pituisen polkutien parantaminen ja osuus on nyt kokonaisuudessaan asfaltoitu. Tälle entiselle polkutieosuudelle asetettiin myös ennakkovaroitusmerkkejä yllättävistä mutkista ja jyrkistä mäistä, ely kertoo tiedotteessaan.

Reitille on asennettu kesän aikana myös neljä pyörien pikahuoltopistettä, joissa on pyörän huoltoon tarkoitettuja työkaluja ja jalkapumppu. Huoltopisteet sijaitsevat Paraisten keskustassa, Lillmälön lauttarannassa, Hangassa ja Röölässä. Viides piste asennetaan vielä myöhemmin paikoilleen.

Parantamistoimet jatkuvat ensi vuonna

Varsinais-Suomen ely-keskus kertoo, että pienen rengastien parantamistoimenpiteet jatkuvat ensi vuonna, jolloin on tarkoitus rakentaa MAL-hankkeena jalankulku- ja pyöräilyväylä Särkänsalmen sillan kohdalle Naantalissa. Väylän kustannusarvio on noin kolme miljoonaa euroa.

Rengasreitti alkaa Turusta ja kulkee ely-keskusen mukaan Naantalin ja Rymättylän kautta Hankaan, sieltä yhteysaluksella Nauvoon, josta edelleen Paraisille ja takaisin Turkuun.

Lisäksi ely-keskuksen mukaan parantamistoimia tullaan pohtimaan pienen rengastien lisäksi isolla rengastiellä. Saariston Rengastie kulkee Turusta Naantalin kautta Kustaviin ja sieltä Brändön, Houtskarin ja Korppoon kautta Paraisille ja takaisin Turkuun.

Ely-keskus käynnistää tiedotteensa mukaan ensi vuonna ison rengastien jalankulun ja pyöräilyn kehittämissuunnitelman laatimisen.

Lue lisää:

Saaristomatkailu helpottuu, kun Turunmaan monenkirjavaa liikennettä niputetaan matkaketjuun

Saariston rengastie on uniikki pyöräreitti: saarelta saarelle kulkeminen sai australialaisen matkailijan ihastumaan

Pyörämatkailu vastaa ajan henkeen: suosion kasvu näkyi viime kesänä Turun saaristosta Lappiin