Hyppää sisältöön

SDP:n lahtelaisvaltuutetun vaalirahoitus osin lainvastainen – "Jos olisin tiennyt, olisin hoitanut asian toisin"

SDP:n Marju Markkanen käytti kampanjointiin tukea, joka tuli hänen omasta yrityksestään. Summa oli kuitenkin suurempi kuin laki sallii. Markkanen kertoo, ettei tiennyt toimivansa vastoin lakia.

SDP:n valtuutettu Marju Markkanen havaitsi virheensä, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto huomautti asiasta vaalien jälkeen. Arkistokuva heinäkuulta 2021. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lahtelainen SDP:n kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen on ottanut vaalitukea lainvastaisesti. Markkanen maksoi kesän kuntavaaleissa itselleen vaalitukea omasta yrityksestään 6 105 euroa.

Lain mukaan kuntavaaliehdokas saa vastaanottaa samalta tukijalta korkeintaan 3 000 euroa. Summa voi olla suurempi, jos maksaja on puolue tai puolueyhdistys, eikä muita tukijoita ole.

Markkasen mukaan hän ei toiminut tarkoituksella väärin.

– En ole tiennyt, että siinä on tällainen raja. Jos olisin tiennyt, olisin hoitanut asian eri tavalla, hän vakuuttaa.

Virhe tuli Markkasen tietoon, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto huomautti asiasta saatuaan Markkasen vaalirahoitusilmoituksen. Laki ei kuitenkaan määrää mitään sanktioita tai edellytä toimenpiteitä virheen korjaamiseksi jälkikäteen.

– Kyse on poliittisesta vastuusta, toteaa viraston johtava tilintarkastaja Pontus Londen.

Hänen mukaansa joitakin vastaavia tapauksia havaitaan kaikissa vaaleissa. Tähän mennessä käsiteltyjen vuoden 2021 kuntavaalien vaalirahoitusilmoitusten joukossa niitä on ollut 5–10.

Marju Markkasen vaalirahoitukseen kuului myös Lahden Sosialidemokraattisen Naisyhdistyksen antama 1 200 euron tuki.

Lue myös:

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.