1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeusasiamiehet

Mikkelin kaupunki selvittää eduskunnan oikeusasiamiehelle päätöksentekoaan – liittyy Satu Taavitsaisen esittämiin korruptiosyytöksiin

Satu Taavitsainen (sd.) katsoo, että kaupungin tekemä päätös oli loukannut muun muassa hänen sananvapauttaan. Kaupunki näkee asian vastineessaan toisin.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Mikkelin kaupunki joutuu selvittämään eduskunnan oikeusasiamiehelle mikkeliläisen Satu Taavitsaisen (sd.) esittämiin korruptiosyytöksiin liittyvää päätöstään (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on pidempi vyyhti, jonka juuret juontavat aina keväälle 2019 saakka. Tuolloin kaupunginhallitus keskusteli sanomalehti Länsi-Savon julkaisemasta (siirryt toiseen palveluun) Taavitsaisen yleisönosastokirjoituksesta, jossa kirjoitettiin kaupungin rakenteellisesta korruptiosta ja luottamushenkilön painostamisesta. Taavitsainen oli tuolloin kaupunginvaltuutettu.

Kaupunki teetti asiasta selvityksen. Keväällä 2020 (siirryt toiseen palveluun) kaupunginhallitus katsoi, ettei ole viitteitä siitä, että Mikkelin kaupunkiorganisaatiossa olisi rakenteellista korruptiota. Kaupunki paheksui tuolloin myös perättömien puheiden levittämistä ja pahoitteli eri osapuolille tapauksesta aiheutunutta haittaa.

Taavitsaisen oikeusasiamiehelle jättämä selvityspyyntö koskee edellä kuvattua alkuvuoden 2020 päätöstä (siirryt toiseen palveluun). Taavitsainen katsoo, että kaupungin tekemä päätös loukkasi hänen sananvapauttaan ja oli lainvastainen muutoksenhakuoikeuden osalta.

Kaupunki katsoo asiaa toisin. Sen näkökulmasta päätös ei sisältänyt mitään yksittäiseen luottamushenkilöön tai yksilöidysti mihinkään tahoon kohdistuvaa toimenpidettä. Kaupunki kiistää myös loukanneensa Taavitsaisen sananvaputta.

Oikeusasiamies on joutunut pyytämään selvitystä Mikkeliltä kahteen kertaan. Kaupunki perustelee tätä inhimillisellä virheellä, jonka vuoksi selvityspyyntö oli jäänyt kirjaamatta.