1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Infektiolääkäri Juha Salonen: Vaasan sairaanhoitopiirin koronatilanne on edelleen huono, tartunnat leviävät etenkin lasten ja nuorten parissa

Koronatilanne on edelleen yhtä hankala Vaasan sairaanhoitopiirissä. Infektiolääkäri Juha Salosen mukaan eilinen alhainen luku johtui näytteiden analysoinnin ruuhkautumisesta. Pelkona on, että tilanne pahenee entisestään opiskelijoiden palatessa opintojen pariin.

Infektiolääkäri Juha Salonen on huolissaan koronatilanteesta nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa.. Kuva: Yle/Markus Bergfors

Vaasan sairaanhoitopiiri ilmoittaa tiistaina 24 uudesta koronatartunnasta. Infektiolääkäri Juha Salosen mukaan korkea luku oli odotettavissa, eikä eilinen yhden tapauksen päivä kuvasta todellista tilannetta.

– Tampereella testien analysoinnissa on tukosta. Tilanne ei oleellisesti ole muuttunut alueellamme parempaan, Salonen toteaa.

Testituloksia käydään parhaillaan läpi, mutta Salonen pystyy nopealla silmäyksellä toteamaan että jatkotartuntoja on kohtalaisen paljon.

– Suoralta kädeltä pystyy sanomaan että lähes kymmenen tapauksista on perhetartuntoja jo karanteenissa olevilla perheenjäsenillä.

Merkittävä osa tapauksista on edelleen todettu lapsilla ja nuorilla.

– Esimerkiksi Mustasaaressa viime viikolla todetuista tapauksista yli puolet tapauksista oli lapsilla, kouluikäisillä tai opiskelijaiässä olevilla, Tämän aamun tapauksissa näkyy sama ilmiö, Salonen toteaa.

Juha Salonen ei kuitenkaan näe että etäopetukseen siirtyminen olisi välttämättä ratkaisu tilanteeseen. Joka tapauksessa suuria määriä oppilaita joutuu nyt altistumisten takia karanteeniin.

– Hyvin hankalahan tilanne on koko maassa, rajoitukset ovat koko kesän olleet minimissä. Kun lapset menivät kouluun ja pian opiskelijat rientoihinsa niin sitä myöten tulee varmasti lisää tartuntoja.