Hirvikärpästä ei kiinnosta hajusi ja viisi muuta kiinnostavaa faktaa siivekkäästä sienestysseuralaisesta

Juuri nyt eletään hirvikärpäsen sesongin huippuaikaa. Lämmin kesä innosti ötökät liikkeelle aikaisemmin kuin tavallisesti. Jos hirvikärpäsiä haluaa välttää, on paras pukeutua vaaleisiin ja kulkea harvassa kangasmaastossa.

Tampereen luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Tomi Kumpulainen
Tampereen luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Tomi Kumpulainen suosittelee vaaleaa vaatetusta ja pitkiä hihoja sekä lahkeita metsäänmenijöille. Toimittaja Kirsi Matson-Mäkelä, kuvaaja Marjut Suomi / Yle.

Metsässä kulkijan päänahka ja niska kutiavat nyt helposti. Olemme keskellä hirvikärpästen sesonkia, jota lämmin kesä aikaisti.

– En ole nähnyt niitä enempää kuin aiempina vuosina, mutta nyt on hirvikärpästen huippuaika. Niitä on erittäin hyvin liikkeellä, kertoo Tampereen luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Tomi Kumpulainen.

Vasta syksyn jälkeen voi arvioida oliko hirvikärpäsiä tavallista enemmän.

Hirvikärpänen eli hirven täikärpänen (Lipoptena cervi). Kuva: Marjut Suomi / Yle

Jos sieni- tai marjaretkellä haluaa välttää hirvikärpäsiä, kannattaa etsiytyä esimerkiksi harvaan ja kuivaan kangasmaastoon. Hyvä on myös välttää hirvieläinten suosimia alueita, kuten metsähakkuuaukioita.

Jos ja kun hirvikärpäsiä iholle pääsee, ei niiden henkeä saa otettua kovinkaan helposti.

– Ne ovat kuulemma kestäneet saunaa ja pesukonettakin hyvin korkeissa lämpötiloissa. Ne ovat erittäin sitkeitä, Kumpulainen kertoo.

Tällainen hirvikärpänen on:

  1. Ruotsalaiset eivät ole niin ärhäköitä. Hirveä pienempi metsäkauris on hirvikärpäsen pääasiallinen isäntä Ruotsissa ja siksi myös hirvikärpänen siellä pienempi ja vähemmän aggressiivinen. Ihmisetkään eivät niin paljoa ötökkää länsinaapurissa kiinnosta.
  2. Värillä on väliä. Vaalea vaatetus vähentää hirvikärpäsen kiinnostusta tulla kyytiin. Tomi Kumpulainen suosittelee myös pitkiä hihoja ja lahkeita.
  3. Yllättävän huono lentäjä. Hirvikärpäsen lentotaidoista lisää videolla, joka löytyy tämän jutun alusta pääkuvan paikalta. Saat samalla myös lisätietoa muista hirvikärpäsen ominaisuuksista.
  4. Lämpö ohjaa uhrin luo, ei haju.
  5. Varma tunnistusmerkki: ainoa täikärpänen, joka pudottaa siipensä.
  6. Ei muni, kantaa sisällään eläviä toukkia

Millaisia kokemuksia sinulla on hirvikärpäsistä? Voit keskustella aiheesta 1.9. klo 23 asti.

Lue lisää: