1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolukka

Puolukkasato näyttää viime vuotista paremmalta – 4H-yhdistyksen laatikot täyttyivät Ilmajoella jo ennen kuin puolukan osto ehti alkaakaan

4H-yhdistys ostaa tänä vuonna puolukkaa erityisesti pohjalaismaakunnissa. Marjoja voi tuoda yhdistysten ostopisteille siihen asti, että kiintiö täyttyy. Tänä vuonna ostetaan myös pihlajanmarjoja.

4H-marja-asemat ostavat puolukkaa arviolta vajaan kuukauden ajan. (Kuvituskuva) Kuva: YLE / Iina Kluukeri

4H-yhdistykset ostavat tänä syksynä puolukkaa 40 pisteessä Suomessa.

Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen 4H-yhdistysten aluejohtaja Tuija Saarimäki uskoo puolukoita tulevan hyvin tänä vuonna.

– Nyt odotetaan vielä parempaa satoa kuin viime vuonna. Viime vuonnakin tuli hyvin, mutta nyt näyttää, että puolukoita on vielä enemmän.

Jo ensimmäinen ostopäivä näytti lupaavalta. Esimerkiksi Ilmajoella puolukoita tuotiin ostettavaksi maanantaina niin suuri erä, että kaikki ostopisteen laatikot täyttyivät ennen varsinaisen oston alkua.

Kurikan marja-asemalla laatikot täyttyivät tasaista tahtia maanantain aikana.

Mitään päiväkohtaista kiintiötä puolukoiden vastaanottamiselle ei ole, vaan marjoja saa tuoda niin kauan kuin laatikoita riittää.

Puolukan osto kestää yleensä 3–4 viikkoa. Oston loppumisesta ilmoitetaan etukäteen.

– Vielä en osaa sanoa mitään tiettyä päivämäärää, mutta olemme pyrkineet ilmoittamaan hyvissä ajoin, ettei käy niin, että kukaan olisi turhaan käynyt, Saarimäki sanoo.

Nyt ostetaan pihlajanmarjojakin

4H-yhdistyksen puolukan osto alkoi euron kilohinnalla. Se on ollut lähtöhinta useina vuosina aiemminkin.

Hintaa voidaan muuttaa sen mukaan, kuinka paljon puolukkaa tuodaan yhdistyksille.

– Jos sitä tulee huonosti, niin hinta saattaa nousta. Jos sitä tulee tosi hyvin, niin voi olla, että se siitä laskee. Seuraamme, miten sitä tulee ympäri Suomen, Saarimäki kertoo.

4H:n ostopisteet keskittyvät Etelä-Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle. Kolme ostopistettä sijaitsee näiden maakuntien ulkopuolella, Virroilla, Kihniössä ja Multiassa.

Pohjanmaalla 4H-yhdistys ei ota puolukoita vastaan, sillä aiempina vuosina marjoja on tuotu niin vähän, ettei toiminta ole kannattavaa.

Tänä vuonna osa yhdistyksistä ottaa vastaan myös pihlajanmarjoja muutaman vuoden tauon jälkeen. Viimeksi niitä ostettiin vuonna 2017.

Pihlajanmarjojen ostokiintiö on 20 000 – 30 000 kiloa. Osto lopetetaan, kun marjoja on tuotu riittävästi.

Lue seuraavaksi:

Helteet kuivattivat mustikan, ja se oli puolukan onni: puolukan kimpussa hääränneiden pölyttäjien työn tuloksena odotettavissa on nyt hyvä puolukkasato

Kymmenet thaimaalaiset marjanpoimijat aloittavat urakkansa Itä-Suomessa – Marjayrittäjä: "Koronan suhteen loppukausi on jo selkeästi helpompi"