Hyppää sisältöön

Ekonomistit A-studiossa: Työvoimapulasta ei selvitä ilman maahanmuuttoa – "Voisiko nykyistä useammassa tehtävässä pärjätä englannilla?"

Tiistain A-studiossa pohdittiin, mistä saadaan työvoimaa työvoimapulasta kärsiville aloille.

EVAn Kurronen: Kielitaitovaatimuksia pitäisi miettiä
EVAn Kurronen: Kielitaitovaatimuksia pitäisi miettiä

Suomen talous on lähtenyt nousuun ja joillain aloilla on töitä tarjolla jopa niin paljon, että tekijöitä ei riitä kaikkiin avoimiin työpaikkoihin. Valtiovarainministeriön johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen arvioi tiistain A-studiossa, että työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa.

– Ihan aidosti todennäköisesti me emme selviä tästä ilman suurempaa työperäistä maahanmuuttoa, joka vastaa meidän kasvavaan kysyntään, Kärkkäinen sanoi.

Valtiovarainministeriössä pohditaan parhaillaan, miten ratkaista kasvava kohtaanto-ongelma eli se, että joillain aloilla on pulaa työvoimasta samalla kun työttömyyttä on paljon. Ministeriössä mietitään ratkaisuehdotuksia ensi viikon budjettiriihtä varten.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen nosti esiin työnantajien joskus tarpeettomat kielitaitovaatimukset.

– Haluaisin haastaa mahdollisimman monen työnantajan miettimään, tarvitseeko suomen kielen taitoa välttämättä silloin, kun aloittaa työn. Onko mahdollista nykyistä useammassa tehtävässä pärjätä englannilla tai oppia kieltä siellä työssä? Kurronen pohti.

Voit katsoa tiistain A-studion kokonaan täältä.

Lisää aiheesta:

.
.