1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hirvien metsästys

Hirvijahti alkaa lämpimässä säässä, kylmätilat ovat tarpeen – Kemin Ajoksessa historiallinen ensimmäinen jahtisyksy

Osa hirviporukoista siirtää jahdin aloittamista suosiolla lokakuulle. Tuolloin myös Kemin Ajoksessa alkaa hirvijahti asukkaiden riesaksi tulleiden eläinten poistamiseksi.

Kantaa halutaan syksyn pyynnissä leikata erityisesti Länsi-Lapissa ja Inarissa. Pinta-alaa kohden eniten pyyntilupia, lähes 500, on hirvien suosimalla talvehtimisalueella Tervolassa. Kuva: Bold Stock

Syksyn hirvijahti alkaa tänäkin syksynä Lapissa verraten lämpimässä säässä.

Varsinkin Etelä-Lapissa monet jahtiporukat lykkäävät metsästyksen aloittamista viileämpiin keleihin ja kiimarauhoituksen jälkeiselle pyyntijaksolle. Käytännössä jahtiin voivat alkukaudella lähteä ne porukat, joilla on käytössään kylmäsäilytystilat.

Kylmälaitteita on viime vuosina hankittu seuroihin ahkerasti helpottamaan lihojen säilymistä lämpiminä syksyinä. Toisaalta säilytystila auttaa myös myöhemmin pyyntikaudella, kun on jo pakkasta ja liha jäätyisi.

Lappiin myönnettiin tälle syksylle reilut 8700 pyyntilupaa, mikä on 2300 vähemmän kuin viime syksynä. Tämän syksyn lupamäärä mahdollistaa yli 12 000 hirven kaatamisen.

Lupamäärä perustuu hirvikannan tiheystavoitteisiin. Tavoitehaarukoiden mukainen hirvikanta Lapissa on keskimäärin noin 15 800 hirveä. Kanta on laskenut Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan vuosien 2016–2017 huipun 25 000 hirvestä 18 000 hirveen.

Kantaa halutaan syksyn pyynnissä leikata erityisesti Länsi-Lapissa ja Inarissa. Pinta-alaa kohden eniten pyyntilupia, lähes 500, on hirvien suosimalla talvehtimisalueella Tervolassa.

Hirvenmetsästyksen ensimmäinen pyyntijakso on Lapissa syyskuun alusta kaksi ja puoli viikkoa. Toinen pyyntijakso alkaa lokakuun alussa, kuukauden ensimmäisenä lauantaina

Kemin Ajoksessa hirviä metsästetään poikkeusluvilla

Kemin Ajoksessa toteutetaan tänä syksynä poikkeuksellinen hirvijahti alueen asukkaiden pyynnöstä. Koskaan aiemmin Kemissä ei ole metsästetty hirviä näin lähellä asuinaluetta.

Hirvet ovat aiheuttaneet asukkaille häiriötä ja vaaratilanteita sekä syöneet pihojen puita sekä istutuksia, minkä vuoksi alueelle päätettiin hakea ensimmäistä kertaa poikkeuslupaa hirvenpyyntiin.

– Lapin ely-keskus lähestyi ensin Keminmaan riistanhoitoyhdistystä, joka sitten kääntyi meidän puoleen, koska meillä on Kemin alueen maita vuokralla, kertoo Kemin Jahti- ja kalamiesten hirviporukan vetäjä Kari Piipponen.

Ajos on hirvenmetsästykseen hankala alue, sillä pienellä saarella on useita vaaratekijöitä, kuten asutusta, satama ja vilkkaasti liikennöity tie. Kari Piipposen mukaan Kemin jahti- ja kalamiehet aloittavat hirvenmetsästyksen Ajoksessa lokakuun alussa.

– Nyt on vielä paljon retkeilijöitä, marjastajia ja sienestäjiä liikkeellä eikä meillä ole myöskään kylmälaitteita. Erittäin varovasti lähdetään liikkeelle ja kaikki riskitekijät täytyy ottaa huomioon. Jahdin alkaessa laitamme myös alueelle runsaasti varoituskylttejä, joissa kerrotaan, että metsästys on käynnissä.

Kemin Jahti- ja kalamiehillä on Kemiin viisi aikuisen hirven ja viisi vasan pyyntilupaa.

Korjattu klo 9:25: Kari Piipposen lainauksesta korjattu Keminsuun metsästysseura Keminmaan riistanhoitoyhdistykseksi.