1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kirjeenvaihtajalta: Kiina rajaa alaikäisten pelaamista – kommunistinen puolue muokkaa nuorisosta mieleistään määräyksillä

Pelirajoitukset ovat osa meneillään olevaa Kiinan suurta kurinpalautusta. Kommunistinen puolue haluaa määritellä, mitä nuoriso oppii ja mitä sisältöjä se kuluttaa. Myös muu yhteiskunta ja talous halutaan entistä vahvemmin puolueen kontrolliin.

Pojat kuvattiin puhelimen kanssa Ganluossa Kiinan Sichuanin maakunnassa syyskuussa 2020. Kuva: Roman Pilipey / AOP

PEKING Moni suomalainen vanhempi saattaa ihastella Kiinan uusia, jyrkkiä videopelaamisen rajoja lapsille.

Pelata saa vain perjantaista sunnuntaihin ja silloinkin vain illalla kello 20–21. Suurimman osan viikkoa peli on seis.

Ja vanhempien ei tarvitse ottaa syytä niskoilleen. Sen sijaan voi syyttää hallitusta.

Mitenköhän serverit kestävät, kun kiinalaisnuoriso säntää vastedes pelaamaan Honor of Kings -peliä tai muita suosikkejaan samaan aikaan viikonloppuiltana?

Tänään keskiviikkona alkava uusi kouluvuosi on Kiinassa muullakin tapaa erilainen.

Valtio on ryhtynyt valvomaan nuorison kasvatusta entistä enemmän. Pelirajoitusten lisäksi suositulle koulun ulkopuoliselle tukiopetukselle on pantu rajat.

Uutuutena kouluissa alkaa kurssi presidentti Xi Jinpingin ajatuksista. Kyseessä on presidentin lanseeraama kansallismielinen kommunistisen puolueen oppi, joka halutaan iskostaa koululaisiin ekaluokkalaisista alkaen.

Jokaisen pitää tutustua Xin näkemyksiin Kiinan noususta. Xille ollaan rakentamassa Mao Zedongin kaltaista henkilökulttia.

Xi Jinping on noussut Kiinassa jo lähes Maon kaltaiseen kulttimaineeseen suurena johtajana. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Huoli lasten nettiriippuvuudesta ei ole Kiinassa uusi. Rajoja on asetettu aiemminkin, mutta tällä kertaa valtio ilmoittaa, että niitä aiotaan valvoa.

Se on valvontayhteiskunnassa helppo järjestää.

Jättimäinen Tencent-yhtiö on jo kertonut, että se on valmis käyttämään kasvojentunnistusta varmistaakseen, että lapset eivät pelaa aikuisen tunnuksilla. Tunnuksiin vaaditaan oikeat henkilötiedot.

Kiinan valtion median mukaan Kiina haluaa suojella lasten henkistä ja fyysistä terveyttä. He ovat "äitimaan tulevaisuus" "Kiinan suuren uuden kansallisen heräämisen aikaan".

Nuoret puhelimiensa äärellä Kiinan pääkaupungissa Pekingissä Sanlitunin kaupunginosassa. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Maan johto on huolissaan siitä, että lapsia ei ole tarpeeksi, joten heidän ei haluta ajautuvan rappiolle.

Tänä vuonna syntyvien lasten määrän odotetaan jäävän ensimmäistä kertaa alle kymmeneen miljoonaan. Se on Kiinassa vähän. Nuoret eivät tee lapsia, vaikka valtio otti vuosikymmenien syntyvyyden säännöstelyn jälkeen käyttöön kolmen lapsen politiikan.

Pelirajoitukset ovat osa suurempaa kurinpalautusta, joka Kiinassa on meneillään.

Paitsi nuoriso, myös muu yhteiskunta ja talous halutaan entistä vahvemmin kommunistisen puolueen alaisuuteen.

Opiskelijoita lukukauden avajaisissa Wuhanissa, Kiinassa syyskuun 1. päivänä 2021. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kurinpalautuksen tavoitteet ovat ylevät. "Yhteinen vauraus" -politiikkaa ajetaan kiivaasti.

Kommunistisen puolueen politiikkaohjelma tähtää kansan vaurastumiseen, mutta myös moraaliseen kurinalaisuuteen.

Monet Kiinaa seuraavat näkevät taustalla puolueen huolen vallastaan.

Vaikka Xi on ilmoittanut Kiinan poistaneen absoluuttisen köyhyyden, eriarvoisuus on kasvanut. Vaurain prosentti kansasta omistaa liki kolmanneksen maan varallisuudesta. Varallisuuserot ovat pienemmät kuin Yhdysvalloissa, mutta paljon suuremmat kuin Euroopassa.

Kiinan johto ajaa tasa-arvoa käskyillä. Se haluaa ökyilyn kuriin. Liian korkeita palkkoja halutaan leikata ja kiinteistöjen ja vuokrien hintaa säädellä.

Xi Jinping kuvattiin Pekingissä tilaisuudessa, jossa palkittiin erinomaisesti suoriutuneita puolueen jäseniä. Kuva: EPA / Xinhua handout

Suuryrityksiä vaaditaan järjestämään työpaikkoja spekulatiivisten sijoitusten sijaan.

Teknologiayhtiöitä on tutkittu muun muassa monopoliaseman väärinkäytöstä sekä tavarantoimittajien, myyjien ja työntekijöiden hyväksikäytöstä. Joillekin on lätkäisty sakkoja.

Kiina on säätänyt tiukan yksityisyydensuojalain, jotta teknoyhtiöt eivät voi käyttää keräämäänsä asiakkaiden dataa hyväkseen.

Lue aiempi juttu: Kiinalaismiljardööri Jack Ma katosi, eikä hänestä sovi nyt puhua

Osansa ovat saaneet myös maailman pörsseihin listautuneet kyyti- ja noutoruokapalvelut, verkkokaupat ja tutorointiyhtiöt.

Isoja voittoja käärineet tutorointiyhtiöt joutuivat lopettamaan koululaisten tukiopetuksen. Suuri osa kiinalaislapsista on ottanut tunteja. Nyt yhtiöiden sanotaan ahnehtivan lapsiperheiden rahat, kasvattavan opiskelupaineita ja vievän nuorilta halun hankkia lapsia.

Tänä vuonna koulut määrätään järjestämään itse tukiopetusta ja kerhoja lapsille. Nuorimmille lapsille ei saa järjestää kirjallisia kokeita, eikä oppilaiden arvosanoja saa enää paljastaa muille.

Myös fanikulttuuri ja julkkikset on pantu ruotuun. Faniverkkosivuja ja julkkisjuoruja ei saisi julkaista netissä. Äskettäin kiinalainen suoratoistopalvelu iQiyi ilmoitti poistavansa fanitukseen perustuvat tosi-TV-kilpailut palvelusta, koska ne ovat "epäterveellistä" katsottavaa.

Moraalisesti arveluttavat julkkikset sensuroidaan pois verkosta. Julkisuudesta voi joutua siivotuksi esimerkiksi Kiinan-vastaisina pidettyjen toimien tai seksi- ja rahaskandaalien takia.

Huippusuositun Zhao Wein elokuvat poistettiin kiinalaisista videopalveluista sijoitusskandaalien vuoksi. Näyttelijä oli sijoittanut mm. Alibaba-yhtiöön, joka myöhemmin joutui viranomaisten tutkintaan. Kuva: Daniel Dal Zennaro / EPA

Suursiivouksessaan puolue näyttää haluavan myös määritellä, millainen on hyvä kiinalaisnuori.

Kommunistisen puolueen edustajat ovat vaatineet, että liian feminiinisen näköisten nuorten miesten kuvia ei pitäisi saada julkaista. Kiinalaismiehen pitäisi heidän mukaansa näyttää maskuliiniselta.

Kansallismielisyyden nousua elävän Kiinan johto haluaa näyttää, että se pystyy luomaan käskyvallalla todeksi utopian hyvästä, tasa-arvoisesta ja vauraasta yhteiskunnasta.

Puolueen päämäärät tiivisti tällä viikolla tunnettu bloggaaja Li Guangman. Kiinan valtion mediat julkaisivat Lin kirjoituksen kokonaisuudessaan.

– Kiinan markkinat eivät ole enää paratiisi, jossa kapitalisti voi rikastua yhdessä yössä. Kulttuuri ei ole enää julkkisten areena. Julkisuus ei ole enää paikka, jossa palvotaan länsimaista kulttuuria, Li kirjoitti.

Propagandateksteissä on puhuttu videopelaamisesta "sielun oopiumina". Tällä viitataan yli sadan vuoden takaiseen oopiumiriippuvuuteen, josta Kiina syyttää länsimaita. On puhuttu kaoottisesta kulttuurista ja paluusta sosialismin ytimeen.

Nuortenkin kansallismielisyys on kasvussa. Silti sosiaalisessa mediassa nuoret kyseenalaistavat heihin kohdistuvia odotuksia, kun jopa ulkonäköä halutaan säädellä.

Kiinan johto haluaa näyttää, että kommunistinen puolue on kaiken yläpuolella. Mutta isojen teknoyhtiöiden kurittaminen näkyy jo rahamarkkinoilla.

Sääntely on jo vavisuttanut Kiinalle kultamunia munivien yhtiöiden osakekursseja.

Lue myös aiempia juttuja:

Kiinassa alaikäiset saavat jatkossa pelata videopelejä vain kolme tuntia viikossa – nettipelejä on kutsuttu "sielun oopiumiksi" (elokuu 2021)

Punaturismi on Kiinassa vilkkaampaa kuin koskaan – Intoa lisäävät kommunistipuolueen satavuotisjuhla ja kasvava kansallismielisyys (kesäkuu 2021)

"Mun mökki täynnä horoja, ne heiluttaa pebaa" – Nämä sanat olivat liikaa Kiinan johdolle, ja yhtäkkiä rap katosi televisiosta (maaliskuu 2018)