1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kajaanin koronasulku on painajainen voimisteluseuralle – 15 000 euron kulut kuukaudessa ja tilat laitetaan lain voimalla kiinni

Päätöksellä suljetaan kahdeksi viikoksi esimerkiksi uimahalli, kuntosalit, ryhmäliikuntatilat ja joukkueurheiluun käytettävät sisätilat. 

Sisäliikuntapaikkojen sulkeminen vie treenimahdollisuudet nuorilta urheilijoita.
Sisäliikuntapaikkojen sulkeminen vie treenimahdollisuudet nuorilta urheilijoita.

Päätökset leviämisvaiheen rajoituksista tulevat voimaan Kajaanissa. Rajoitukset astuvat voimaan heti ja ovat voimassa syyskuun puoleenväliin saakka.

Kainuun soten yhtymähallitus päätti keskiviikkona leviämisvaiheessa olevaa Kajaania koskevista tartuntatautilain mukaisista rajoitustoimista. Päätöksellä suljetaan kahdeksi viikoksi esimerkiksi uimahalli, sisäleikkipaikat, kuntosalit, ryhmäliikuntatilat ja joukkueurheiluun käytettävät sisätilat.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä päätti maanantaina lisäksi suosittaa, että matkustamista Kajaaniin tai Kajaanista tulee toistaiseksi välttää. Aiemmista suosituksista voimassa ovat edelleen esimerkiksi kasvomaskin käyttö kaikissa tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida taata.

Mahdollisista ravintolarajoituksista ei tehdä alueellisia tai paikallisia päätöksiä, vaan niistä vastaa Valtioneuvosto.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari sanoo, ettei muuta vaihtoehtoa ollut kuin ottaa tartuntalain pykälät käyttöön.

– Se onko päätös voimassa kaksi viikkoa riippuu siitä muuttuuko lainsäädäntö, tartunnat tuskin laantuvat. Rajoituspäätösten vaikutusta voidaan arvioida parin viikon päästä.

Vaikka koronailmaantuvuus on Kainuussa viimeisen kahden viikon ajalta 241,6 tartuntaa/100 000 asukasta, ei tilanne näy erikoissairaanhoidossa mitenkään. Sen sijaan testaaminen ja jäljitys työllistävät soten henkilökuntaa.

Painajaismainen päätös kaupungin suurimmalle urheiluseuralle

Kainuun suurin lapsia ja nuoria liikuttava urheiluseura Kajaani Gymnastics on huolissaan tartuntatautilain pykälien käyttöönotosta kaupungissa. Niiden seurauksena harrastajat ovat joutuneet etsimään uusia tapoja harjoittaa lajia.

Lisäksi huolena on seuran talous. Gymnasticsilla on kuluja 15 000 euroa kuukaudessa, ja jos uusia harrastajia ei nyt koronasulkujen takia saada, tarkoittaa se seuralle merkittäviä tulonmenetyksiä.

– Kyllähän se huolestuttaa, kun kilpailukausi on tulossa ja miten treenataan, kun sali kokonaan menee kiinni, sanoo kilpa-aerobicia harrastava Venla Väisänen.

Väisäsen ja Ninna Launosen harjoittelu muuttuu isosti, kun sitä pitää tehdä ulkona. Esimerkiksi lajin isoja hyppyjä ei voi tehdä ulkona kovalla alustalla.

– Kilpailuihin valmistavia ohjelmia ei tehdä kuin sisällä ja kyllä päätös pelottaa sen kisakauden puolestakin.

Väisänen korostaa, että kilpaurheilijoiden pitää saada harrastaa.

– Kilpa-aerobic on suuri osa elämää, summaa Ninna Launonen.

Seura lähetti vetoomuksen kaupungille

Kajaani Gymnasticsin johtokunta lähetti vetoomuksen kainuulaisille päättäjille, vaikka tiesivätkin, että vetoomuksella ei ole mitään merkitystä tässä tilanteessa.

Seuran valmennuspäällikkö Kati Säkkinen on saanut vastata puhelimeen tiiviiseen tahtiin, kun vanhemmat ovat kysyneet lastensa harrastuksen jatkumisesta.

– Emme voi harrastaa niissä paikoissa, jotka harrastajille kuuluu. Meidän huippuvoimistelijat harjoittelevat kahdeksan kertaa viikossa, puhutaan kymmenistä tunneista. Kisakausi lähestyy ja tämä on herkkää aikaa, eikä ulkona harjoittelu aja samaa kuin sisällä tehtävät lajiharjoitteet.

Seuran valmennuspäällikkö Kati Säkkinen on saanut vastata puhelimeen tiiviiseen tahtiin. Seuralla on pelko siitä, että harrastajat lopettavat. Kuva: Joni Takalo / yle

Kilpa-aerobiccaajat joutuvat Säkkisestä vakavasti miettimään voivatko he osallistua ollenkaan syksyn kilpailuihin. Säkkisestä tilanteessa oli järkytys, kun seuran on pitänyt toimia todella nopealla aikataululla.

– Pelko on siitä, että harrastajien keskuudessa tulee lopettamisia.