Hyppää sisältöön

Aso Yildirimin perhe lähti ensimmäiselle matkalle kahteen vuoteen – Lentoasema ruuhkautui, kun moni uskaltautui nyt matkalle pitkästä aikaa

Lentoasemalla liikkuu nyt noin 15 000 matkustajaa päivittäin. Turvatarkastus on ruuhkautunut henkilöstöpulan vuoksi, vaikka matkustajia on vielä vähän verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.

Aso Yildirim, Veronika Tomova, 1-vuotias Kaan ja 6-vuotias Mert lähtevät Turkkiin lomalle. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Aso Yildirim ja Veronika Tomova lähtevät lastensa kanssa Turkkiin lomalle Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Matka on perheen ensimmäinen kahteen vuoteen.

– Pelottaa, että saadaan tartunta, vaikka lentokoneessa käytetään maskeja. Korona on vielä elämässä, mutta pelon kanssa täytyy elää, Yildirim sanoo.

Matkaa varten Yildirim ja Tomova ovat hankkineet HES-koodit ja koronrokotustodistukset, jotka he esittävät lähtöselvityksessä.

HES-koodia käytetään Turkin sisällä tapahtuvan matkustamisen yhteydessä. HES-koodin avulla viranomaiset pyrkivät seuraamaan ja hillitsemään koronan leviämistä. Esimerkiksi sairaalat, julkiset kulkuneuvot, ostoskeskukset ja hotellit vaativat henkilökohtaista HES-koodia.

Lentoasemalla nyt noin 15 000 matkustajaa päivittäin

Syksyn edetessä yhä useammat uskaltavat lähteä ulkomaille, kun rokotekattavuus nousee. Matkoja on varattu paljon esimerkiksi lokakuulle, jolloin koululaiset viettävät syyslomaansa.

Finavian mukaan Helsinki-Vantaalla liikkuu nyt päivittäin keskimäärin 12 000–15 000 matkustajaa päivittäin. Vuosi sitten matkustajia oli 2 000–3 000. Ennen pandemian alkua vastaava luku oli noin 60 000.

Matkojen lisääntynyt kysyntä näkyy ajoittain ruuhkina jo nyt Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöselvityksessä.

Kun paljon ihmisiä pakkautuu samaan tilaan, turvavälien säilyttäminen voi käydä vaikeaksi, joten maskin käyttö on tärkeää. Sitä lentoasemayhtiö Finavia edellyttää kaikilta lentokentällä liikkuvilta ihmisiltä.

Ruuhkaa pahentaa se, että lähtöaula on nyt tavallista pienempi, koska sen tiloja on rajattu lentoaseman laajan remontin vuoksi. Isompi tila aukeaa joulukuun ensimmäisenä päivänä, kun remontti valmistuu.

Sami Vartiainen muuttaa Osloon tyttöystävänsä perässä. Hän aikoo tehdä kokin töitä. Norjaan muuttoa varten hänellä on mukanaan työsopimus, vuokratodistus, negatiivinen koronatesti ja tulostettu rokotustodistus. Norjassa hän ottaa toisen rokotusannoksen. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Matkustajan pitää itse selvittää kohdemaan vaatimat todistukset

Lähtöselvitystä jonouttaa se, että henkilöstö tarkistaa matkustajien koronatodistukset, joita kohdemaat edellyttävät.

Tarvittavat todistukset vaihtelevat kohdemaasta riippuen. Viime kädessä on matkustajan omalla vastuulla selvittää suoraan kohdemaan viranomaisilta, mitä todistuksia tarvitaan.

Finnairin viestintäpäällikön Johanna Joutsiniemen mukaan karanteenivaatimukset ovat nyt poistuneet monista Euroopan maista. Euroopan ulkopuolella tilanne voi kuitenkin usein olla toinen.

– Maasta riippuen voidaan vaatia todistusta kahdesta rokotteesta, sairastetusta taudista tai negatiivista testitulosta. Esimerkiksi Thaimaassa matkustusta avannut Phuket edellyttää nyt, että vaikka matkustaja olisi saanut kaksi rokotetta, hänellä pitää olla myös negatiivinen testitulos, Joutsiniemi kertoo.

Koronatestin voi tehdä vielä lentokentällä yksityisten toimijoiden testauspisteissä. Tulos luvataan puolen tunnin tai viimeistään kahden tunnin kuluessa testaajasta riippuen, kun menetelmänä on pika-antigeenitesti. Se ei kuitenkaan ole riittävä kaikkiin maihin. Yleisimmin hyväksytyn PCR-testin valmistuminen voi kestää seuraavalle päivälle.

– Maasta riippuen vaihtelee, käykö PCR- vai pika-antigeenitesti. Testien tulee olla terveydenhuollon ammattilaisten tekemiä, Joutsiniemi kertoo.

Dmitrii Spazhev ja Nikolai Lebedev lähtevät matkalle ensimmäistä kertaa pandemian aikana, koska ovat nyt saaneet kaksi rokotetta. Helsingissä asuvat venäläismiehet suuntaavat Prahaan maistelemaan tshekkiläisiä oluita ja katselemaan linnoja. Matkaa varten heillä on todistus kahdesta rokotteesta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Turvatarkastajia rekrytoidaan lisää

Lähtöselvityksen jälkeen seuraava jono muodostuu turvatarkastuksessa. Viime aikoina se on ajoittain ruuhkautunut, koska henkilöstöä ei ole tarpeeksi.

Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman johtajan Ulla Lettijeffin mukaan turvatarkastukseen on vilkkaimpina aikoina jouduttu jonottamaan puolisen tuntia, mikä on tavallista pidempi aika.

Pandemian vuoksi turvatarkastuksesta lomautettu henkilöstö ei ole palannut työhön palveluntoimittajan odottamalla tavalla. Uuden henkilöstön rekrytointi ja kouluttaminen vie aikaa, mutta tilanteeseen odotetaan parannusta syksyn aikana, kun lisää ihmisiä saadaan vuoroihin. Kaikkien lentokentällä työskentelevien pitää myös läpäistä suojelupoliisin turvallisuusselvitys.

– Palveluntoimittajamme on kertonut rekrytoivansa kymmeniä uusia turvatarkastajia. Heitä yritetään saada myös muilta lentokentiltä, Lettijeff sanoo.

Amerikkalainen Patrick Duffy matkustaa Prahaan tuomaroimaan kansainvälistä skeittikilpailua. Hän on varautunut matkaan negatiivisella PCR-testituloksella. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Voit keskustella aiheesta torstaina 2.9.2021 kello 23 saakka.

Lue myös:

Tuhannet haluavat nyt ulkomaille, ja matkatoimistot takovat jopa korona-ajan ennätyksiä – reissuun lähtijän kannattaa huomioida nämä kuusi asiaa

Finnair purkaa poikkeuksellisen isoa lentäjien koulutussumaa, kun maailma avautuu koronan jäljiltä – "Tauko oli pitkä käsityöammatissa"

Lentomatkustus elpyy Euroopassa – Suomeen saapunut italialaisturisti: "Ihanaa päästä lomalle"