1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valtion tuet

Ministeriö valmistelee takaisinperintää Karjalan kielen seuralta, konkurssipesä odottaa erityistilintarkastusta

Karjalan kielen seuran taloussotkujen selvittely on yhä käynnissä. Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee syksyn aikana päätöksen valtionavustusten mahdollisesta takaisin perinnästä. Samaan aikaan konkurssipesä teettää seurassa erityistilintarkastuksen.

Myös arkkipiispa Leo on joutunut Karjalan kielen seuran puheenjohtajana selvittelemään yhdistyksen rahan käyttöä. Arkistokuvassa Leo puhuu karjalaisilla heimojuhlilla Nurmeksessa. Kuva: YLE / Ari Haimakainen

Opetus- ja kulttuuriministeriössä (OKM) valmistellaan parhaillaan päätöstä, peritäänkö Karjalan kielen seuralta takaisin valtionavustuksia.

Ministeriön talousyksikkö on esittänyt, että yhdistykseltä perittäisiin takaisin yli 280 000 euroa. Kesäkuussa julkaistun tarkastuskertomuksen mukaan yhdistys on käyttänyt vuosina 2017-2019 saamiaan valtionavustuksia lain vastaisesti.

Seura vastustaa takaisinperintää ja pitää esitystä perusteettomana.

OKM:n tarkastuspäällikkö Sami Salonen pitää kieliseuran tapausta poikkeuksellisena kokonaisuutena.

– Ei näitä tarkastuksia valtionavustuslain perusteella ole meillä kovin montaa tehty viime vuosina paikan päällä, Salonen toteaa.

Perintäpäätöksen valmistelu on nyt avustukset myöntäneellä OKM:n kulttuuri- ja taidepolitiikan osastolla.

– Päätös pyritään tekemään alkusyksyn aikana. Takaisinperintäpäätökset ratkaisee ministeriössä osastopäällikkö, kertoo hallitusneuvos Joni Hiitola.

Asiaa mutkistaa se, että kieliseura haettiin konkurssiin vuonna 2020. Hiitola ei osaa arvioida, miten se voi käytännössä vaikuttaa avustusten takaisin saantiin.

Konkurssi mutkistaa jatkokäsittelyä

Takaisinperintäprosessiin Karjalan kielen seuran konkurssi ei vaikuta. Se etenee hallitusneuvos Hiitolan mukaan muuten samalla tavalla kuin yleensä paitsi, että avustuksen saajaa edustaa yhdistyksen hallituksen sijasta konkurssipesän hallinto.

– Hallituksen jäsenten mahdollinen korvausvastuu konkurssipesälle aiheutetulle vahingolle on sitten erillinen kysymys, Hiitola korostaa.

Konkurssipesällä on velkoja noin 100 000 euroa. Ainoa omaisuus koostuu varastossa olevista, myymättömistä karjalankielisistä kirjoista.

Ministeriön päätöksestä erillään konkurssipesä teettää Karjalan kielen seurassa erityistilintarkastuksen, joka kohdistuu yhdistyksen hallintoon ja kirjanpitoon.

Korvausvastuun selvittämiseksi näin on ohjeistanut konkurssiasiamiehen toimisto, joka on konkurssipesiä valvova viranomainen.

Pesänhoitaja Aki Pietarinen Joensuusta arvioi, että erityistilintarkastus saadaan tehtyä vielä loppuvuonna.

Tulos vaikuttaa siihen, voiko konkurssipesä vaatia yhdistyksen hallituksessa 2017-2019 toimineita korvausvastuuseen. Jos pesä päätyy tähän, asian ratkaisee Pohjois-Karjalan käräjäoikeus.

Korjaus 3.9.21 klo 8.53: Sami Salosen kommentissa valtionosuuslaki vaihdettu valtionavustuslaiksi.