Viileys viiltää lähiöinä – Keski-Suomessa voi olla viikonloppuna paikoin yöpakkasia

Sääennusteiden valossa lähipäivät ovat Keski-Suomessa syksyisiä. Öisin voi esiintyä hallaa ja yöpakkasta.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Syyskuun alku tuo Keski-Suomessakin säähän syksyn merkit. Ilmatieteen laitoksen mukaan viileää ilmaa virtaa keskiviikkona koko maahan. Loppuviikon matalapaineeseen voi liittyä osassa maata myrskypuuskia. Matalapaine liikkuu perjantain aikana Suomen yli tuulineen ja sateineen.

Keski-Suomessa vaarallisen voimakkaan luoteistuulen todennäköisyys on 60 prosenttia torstain ja perjantain välisestä yöstä alkaen. Tuuli voi olla puuskissa voimakkuudeltaan 15 metriä sekunnissa. Yksittäiset tuulituhot ja myös sähkökatkot ovat paikoin mahdollisia.

Syyskuun alun yöt ovat Keski-Suomessa viileitä. Jo keskiviikon ja torstain välisenä yönä maan pinnassa voi olla paikoin hallaa. Hallasta on kyse, kun kasvukauden aikana lämpötila laskee maanpinnan tasalla pakkaselle.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi kertoo, että lauantain ja sunnuntain välisenä yönä saattaa esiintyä paikoin Keski-Suomessa yöpakkastakin. Yöpakkasesta puhutaan silloin, kun maanpinnan lisäksi myös kahden metrin korkeudelta mitattu ilman lämpötila on pakkasen puolella.